Venskabet med USA blev cementeret under 2. verdenskrig og ikke mindre under den efterfølgende Marshall-hjælp der dels hjalp Europa på fode og dels skabte et godt afsætningsmarked for USA, men nu er det i perioder så varme venskab truet af en præsident der ser stort på tidskrævende, historiske hensyn.

Det skyldes dels, at Trumps America First er et forsøg på at gå enegang og skabe en stærk nation uafhængig af tidligere sentimentale venskabsbånd, og dels de mere konkrete beviser på, at Europa lader USA trække læsset: Eksempelvis den manglende ‘kontingentbetaling’ i NATO hvor de europæiske lande har aftalt at betale 2 % af bruttonationalproduktet, og hvor adskillige af landene ligger på omtrent det halve. Det har Trump tydeligt kritiseret tidligt i sin præsidentperiode, og blandt andet Danmark blev hængt ud som freerider. Men som forfatteren skriver, så handler det i NATO om cash, capability og commitment, og Danmark lever fint op til de to sidste punkter, selv om vores bidrag til fælleskassen kun ligger på omkring en procent af BNP.

Torsten Jansen gennemgår ret minutiøst forholdet til USA siden fyrrene, da den danske ambassadør i USA, Henrik Kauffmann, under 2. verdenskrig underspiller Danmarks samarbejdspolitik med Tyskland for at tækkes USA, hvad der på sigt viser sig at være en enestående strategi, selv om den i et andet perspektiv kunne forekomme landsforædderisk.

Historien omfatter også Eisenhowers diskrete forespørgel om, hvorvidt det var muligt at købe Grønland (han tog afslaget betydeligt pænere end Trump), den fra borgerlig synsvinkel pinlige fodnotepolitik der førtes under Den kolde Krig, og det hjertevarme forhold til både Regan og Clinton. Trods samme gode forhold til Clinton belastes det dansk-amerikanske samarbejde senere af videpræsident Dick Cheneys lidet velbegrundede angreb på Irak – der i øvrigt er fængende fremstillet i filmen Vice fra 2019.

Senere genoprettes relationen via Anders Fogh Rasmussen og Georg W. Bushs venskab, der gjorde godt for danske virksomheder; men nu kæmper vi med forholdet til en mand der kan være vanskelig at tage alvorligt, en af de mest magtfulde mænd i den vestlige verden.

Trump har som bekendt truet med at forlade NATO, og uden USA er der ikke meget Atlantpagt, hvad vi tydeligt så i forbindelse med krigen i Bosnien. Tidligere statsminister Poul Schlüter beklager, at USA vil droppe rollen som verdens politibetjent, men som også Lars Løkke Rasmussen siger, så ligger det i kortene, at USA lige nu er på vej væk fra Europa, og hvad gør Europa så?

Kilderne til bogen er blandt andre en lang række danske, stats-, udenrigs- og finansministre. Citaterne omfatter både faktuel viden, rekonstruerede dialoger og en del anekdoter, som dengang dronningen forlod scenen og satte sin daværende udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensen, til at underholde Trump.

Sprækker fremstiller en aktuel problemstilling. Den synes en anelse højredrejet, men informationen og overvejelserne er reelle nok, og måske burde det være årets debatbog i Udenrigs- og Forsvarsministerierne.

Sprækker

Om rystelserne i venskabet mellem Danmark og USA

Torsten Jansen

304 sider

Gyldendal

Udgivet: 12.03.2020

Birte Strandby