Rekviem på Tågeøen er den fjerde roman i serien om sekten på Tågeøen. De tre første er Sekten på Tågeøen, Sekten der genopstod og Sektens børn. Julia er den ene hovedperson, og Franz der er kommet sig over sit slagtilfælde og i bedre form end nogensinde er den anden. Han påstår også, at han er et andet menneske, men den køber Julia ikke.

Julia bor sammen med Franz’ søn Thor, og de er blevet meget glade for hinanden. Thor besøger pligtskyldigt sin far, mens Julia trods sin tidligere interesse for Franz ikke har planer om nogensinde at have noget med ham at gøre igen. Julia arbejder som assistent for en redaktør, og hun vil gerne være journalist. Chancen kommer, da man på bladet erkender, at man er nødt til at finde på noget særligt for at få gang i bladets læsere og debatterne der skal skaffe abonnenter.

Julias redaktør presser Julia til at få et interview med Franz, og udsigten til en journalistkarriere får Julia til at tage til Tågeøen for at tale med Franz.

Franz har lagt en plan for, hvordan han finder sin vej tilbage til massemedierne og igen får gang i sin manipulerende adfærd. Han udvælger tre usympatiske kendisser, herunder en nynazist og trækker dem med over til Tågeøen, hvor han offentligt ydmyger dem og lader Julia skrive om det. Formålet er en slags rehabilitering af de tre, og det viser sig også at give rigtigt mange hits i medierne, omend det mere er overraskelse og forargelse der fordrer opmærksomheden end udsigten til rehabilitering. Julia følger interesseret med i projektet og skriver artikel på artikel, selv om hun dybest set er modstander af Franz’ stil og hans omgang med medmennesker.

Forfatteren skriver ud fra fantasien og sin erfaring som sektmedlem gennem 25 år, og netop manipulationen og folks reaktioner er fascinerende stof. Julia er som ung, seriøs journalist let at påvirke, men ejer også en egen stædighed. Bogen er spændende og kun i få perioder en anelse langtrukken.

Rekviem på Tågeøen har kun et problem: Franz bliver udlagt som fantastisk karismatisk og har angiveligt en voldsom effekt på sine medmennesker, men her har vi måske alligevel mødt et karaktertræk, der er svært ved at få præciseret litterært. I hvert fald når karismaen ikke ud til læseren, der mest bare ser et selvoptaget og ikke sindssygt interessant menneske. Det er ærgerligt, for man er ret uforstående overfor den magt han har over andre mennesker.

Rekviem på Tågeøen

Mariette Lindstein

Oversat af Signe Lyng

446 sider

Gyldendal

Udgivet: 15.07.2022

Birte Strandby