Hvad var det der fik 900 medlemmer af Jim Jones’ sekt til at begå selvmord i 1978, og hvordan fik Charles Manson fire fra sin sekt til at myrde Sharon Tate og hendes venner i 1969? Hvad er det der sker, når mennesker grupperer sig om en leder og en bestemt livsførelse?

Sekten på Tågeøen handler netop om en sådan gruppe. I spidsen står den karismatiske Franz Oswald. Han har nogle enkle ikke-religiøse teser og en spartansk livsførelse, som han inviterer sine omgivelser til at dele. Han har indrettet sig på Tågeøen med et fint kursussted og mange ansatte, der betragter hans ord som lov. Selv mænger han sig ikke, og de lokale på øen ser ham kun sjældent.

Sofia er fra første færd fascineret af Oswald, og bliver inviteret til et ophold på øen som gæst, men siden får hun tilbudt at stå for opbygningen af stedets nye bibliotek. Det er fristende for en, der netop har færdiggjort sit universitetsstudium i litteratur, og Sofia siger ja, selv om hun studser lidt over nogle af de ting der sker på øen.

Men det skal blive meget værre, og ikke al ting er uskyldigt. Karismatiske Oswald har også nogle kedelige karaktertræk og kan få desperationen frem i sine medarbejdere. Sofia. tager kampen op indefra.

Forfatteren har personlig erfaring med at være med i en sekt, og emnet må siges at være interessant, men det lykkes ikke rigtigt forfatteren at få solgt Franz Oswald, og som Sofia må læseren undre sig en smule over al den indflydelse, han har. Faktisk er han lunefuld og ubehagelig på et ret tidligt tidspunkt, og det er ikke helt indlysende, hvordan han har så megen magt over følgere og ansatte. Alligevel er det en spændende thriller med et udmærket tempo.

Sekten på Tågeøen

Mariette Lindstein

Oversat af Signe Lyng

475 sider

Gyldendal

Udgivet: 2019

Birte Strandby