Det er utroligt, at jeg overhovedet er i stand til at gennemføre et samleje, siger jeg til naboen, der kigger på mig over sin hæk.

Dansk litteratur bugner af observerende fortælletyper, men i modsætning til andre observerende fortællertyper så er vores fortæller her ualmindeligt talende og ret filterløs, hvilket sætter hende i skarpt relief til de tavse jyder i Velling.

Som andre yngre kvinder i litteraturen – og måske også i virkeligheden – flytter vores fortæller til udkanten sammen med sin kæreste og deres nye baby. Hendes kæreste skal undervise på Velling Højskole, og vores unavngivne hovedperson får en tjans med en brevkasse i lokalavisen. Litterært er det en klar gevinst for avisen, for hun slår de fleste damebrevkasser med flere hestelængder, når det gælder tankebilleder og de større perspektiver, omend hendes svar oftest kræver lidt fortolkning.

For at nærme sig de tavse Velling-boere skaffer hun sig adgang til privat taleterapi, og så sidder hun og læreren tavse ved siden af hinanden i flere minutter, for sådan gør man i Velling. Hun møder ganske meget imødekommenhed fra højskolens forstanderinde og fra sønnens dagplejemor, men tydeligvis kommer hun også tit for tæt på med sine direkte udtalelser.

Eleverne vil lave et fakkeloptog og synge sange på torvet. Jeg siger, at det nok skal få verdens diktatorer og voldsmænd til at standse op og tænke sig om.

Og hendes ustoppelige trang til at hyppig, ærlig tale er ikke den eneste udfordring. Hun er ved at tage kørekort og har i løbet af sine næsten 90 køretimer skiftet kørerlærer to gange efter aftale blandt kørerlærerne:

Men du er utilregnelig, siger Parkeringspeter og lyder næsten imponeret, du har træk både fra nybegynderen, den senildemente og flugtbilisten.

Du kører ikke godt, siger han, men du kører spændende.

Udover hverdagslivet og brevkassespørgsmål fra trængte medmennesker der får om ikke medhold eller trøst så i hvert fald andre vinkler på det videre selvudviklingsarbejde, så byder romanen på nye, anderledes tekster til velkendte højskolemelodier, men mest er Meter i sekundet morsom på en bemærkelsesværdig og overraskende måde.

Ung dansk litteratur har flere bud på udflytningen til den jyske provins, blandt andre Katrine Grünfelds Et hjem i Mørke og Vandel.

Meter i sekundet

Stine Pilgaard

265 sider

Gutkind Forlag

Udgivet: 15.05.2020

Birte Strandby