…for at et samfund skal fungere, skal vores forskellige talenter jo blomstre og til sidst puttes tilbage i fællesskabet.

Fire forfattere aftaler en histories hovedtræk og lader den derefter udvikle sig på Facebook (fra september til november 2009) som korrespondance mellem fire venner, der har mødt hinanden på efterskole. Resultatet er en levende, hurtig ungdomsfortælling i autentisk og jævnligt morsomt sprog med rappe replikker der vellykket formidler såvel afsenderens sindsstemning som handlingens fremadskriden.

Tobias og Valdemar går i gymnasiet, Rebekka går på handelsskole, Mirabella arbejder i Netto, og så er der en femte medspiller: Johan – også fra efterskolen. Under en seance på efterskolen, hvor de fem fortalte hinanden deres mest pinlige hemmelighed, var Johans klart den klammeste og måske en tragisk del af hans skæbne. De fire venner undrer sig over, at han ikke dukker op i Facebook-fællesskabet men får at vide, at han er kommet på en lukket psykiatrisk afdeling. Det bekymrer dem, og de beslutter at gennemføre en redningsaktion. Det viser sig dog ikke at være nødvendigt – i første omgang. Senere giver Johan grund til mere bekymring, og hans liv og dermed romanen får en dramatisk drejning da han efter en kennelbrand må flygte sammen med en veninde.

Det er dog ikke handlingen, men det jordnære sprog, optimismen og ikke mindst venskabet og især de unges hurtige, spraglede metaforer og malende replikker, der bærer romanen:

jeg stirrede på ham med mit Bevar-Ungdomshuset – blik

ligesom en ægte samtale, hvor vi skiftedes til at sige noget

…han brækkede sig i mors stuebirk og forsøgte at tørre op med en sofapude…

Anne-Marie Donslund, Glenn Ringtved, Alberte Winding, Daniel Zimakoff
Er I der?
278 sider
Gyldendal
Udgivet: 20.05.2010
Birte Strandby