Forestil dig et miks af chiklit a la ”Nynnes dagbog”, den humoristiske ”Meter i sekundet” (Stine Pilgaard), moderne samfundslitteratur som ”Syv år efter” (Karin Heurlin) eller den satiriske ægteskabstragedie ”Nej, nej og atter Nej” (Nina Lykke). Så har du noget i stil med ”Forspil til Herning” af Mette Boye Kirkeby. Romanen er overordnet set en jeg-fortælling om at blive skilt, gå ned med stress og kæmpe for at holde sammen på tingene. 

Hovedpersonen er Maibritt Nørremark Jensen, der er mor til to og lektor. Hun er i slutningen af trediverne. Nu bor hun i Herning i en lejlighed med børnene 7/7, efter at manden er skredet med en ung kvinde. Maibritt er begyndt i terapi hos erhvervspsykologen Berit for at få fodfæste igen. Udenfor lurer hamsterhjulet med madpakker og krav i lange baner. Den gode veninde Anne forsøger også at hjælpe lidt, men Maibritt har en hel særlig evne til at se nøgternt på tingene. Nogen vil nok sige, at hun ser koldt og kynisk på tingene omkring hende. Hun bidrager også selv til, at alting bliver kompliceret og rodet.

Til hverdag underviser Maibritt på et pædagogseminarium, hvor livet som lærer portrætteres som krævende og krisefyldt. Undervisningslokalet vrimler med umodne og forventningsfulde elever. På kontoret mødes Maibritt af chefen Robert. Læseren tages med til lange MUS-samtaler og årets julefrokost. 

Maibritt er langtidssygemeldt fra jobbet grundet stress. Men med psykolog Berit som sparrings- og samtalepartner prøver hun at finde sin vej tilbage. Berit har tyske aner og tendens til at være mere distræt end en typisk psykolog. Det virker som om Maibritt gerne vil skyde selvmål. Eksempelvis knalder hun både med sin overbo, Ole, og med en af sine unge elever. Om det er udbrændtheden, der forhindrer hende i at tænke klart, eller om hun bare er blæst, skal jeg ikke bedømme. 

”Forspil til Herning” består af – relativt – genkendelige hverdagssituationer, der forhåbentligt får os til at trække på smilebåndet. Fortællingen er krydret med satire i generøse doser. Forfatteren har et blik for ironien i al det, vi mennesker ofte har tendens til at gøre, upåagtet af at det er torskedumt. Indimellem stiller forfatteren spotlyset skarpt på finurligheder, der allerede er i iøjnefaldende. Det kan næsten føles som at få en staveplade udleveret eller som at tænde for en gang halvkikset standup comedy på TV2 ved et uheld. 

Mette Boye Kirkeby har sin egen skrivestil og fremstillingsform. Hun er enormt direkte med mange bramfrie dialoger. Sproget ligner på mange måder det, vi kender fra hverdagslivet. Læseren får også indblik i hovedpersonens indre tankevirksomhed. Skrivestilen er vel mest af alt er tænkt som understøttende til bogens humoristiske stil og satiriske pointer. Det ér også godt ramt mange gange. Men det kammer desværre over. Det bliver både forudsigeligt og for konstrueret. Til gengæld virker det gennemført, at Maibritt ikke blot beretter sin historie som jeg-fortæller, men tillige kommer til udtryk gennem layout og bogens øvrige udtryk. Teksten rummer b.la. sms’er og kopi af skema med elevernes evaluering af hendes undervisning. Det hele er karakteriseret af en form for rod og tilfældighed, der matcher Maibritts personlighed. Point for dét. 

Jeg valgte for god ordens skyld at undersøge, hvordan lydbogen fungerer. Den er indlæst af skuespiller Mette Søndergaard Nielsen. Det gør hun med stor indlevelse, varme og autenticitet. ”Forspil til Herning” er en af de titler, der klart gør sig flot som lydbog. Oplæsningen løfter læseoplevelsen og giver den liv og lethed. Teksten alene ikke kan desværre ikke helt skubbe ironien og absurditeterne ud over rampen. Vi kender dem jo alle: Chefen der kræver ind, de kollegiale konflikter der lurer under overfladen, den forventningsfulde familie og ditto venner, ekspartneren man ikke orker, økonomien der driller – og sådan kunne listen forsætte. 

Mette Boye Kirkeby ér på rette spor i sin skildring af alle de krav, vi kløjes med. Desværre bliver hovedpersonen for svær at identificere endsige sympatisere sig med. Hun bliver simpelthen lidt for meget af det gode, når hun knepper løs og overskrider andres grænser for fulde blus. Vil jeg gerne forstå hende? Jovist. Er jeg glad for at have læst ”Forspil til Herning”? Absolut. 

Forspil til Herning

Forfatter: Mette Boye Kirkeby

Forlag: alpha forlag

212 sider, paperback

Udgivelsesdato: Den 24. august 2023

Anmelder: Nønne Lønne Votborg