Mini Zoom, Zoom Ind og Zoom On er Rosinantes tre grader af letlæsningsbøger, hvor Zoom On er de sværeste. Her er ingen orddeling med bindestreger, og stilen er ikke mærkbart lettere end stilen i mange andre romaner for tweenagers. Handlingen er som altid både i Zoom On og hos forfatteren Anja Hitz aktuel, og det handler her om venskab, mobning, om magtfordeling i klassen og i skolen og om forældreindblanding.

Tilde er klassens leder. Hun er aktiv, udadvendt og får gode ideer. Sammen med Christine og Adda, jeg-fortælleren, tager hun på weekend i sommerhus. Pigerne har sørget for vin og for en spiritusblanding af tvivlsom karakter.

Efter ankomsten kommer Christine slemt til skade. Tilde forlader sommerhuset for at more sig, og Adda bliver nervøs for Christines tilstand og ender med at ringe til hendes familie der kommer og henter hende – til stor fortrydelse for Tilde.

Addas far blander sig også, og resultatet er, at hverken Tilde eller Christine vil tale med Adda igen. Den første uge ignorerer de hende, derefter bliver hun mobbet. Adda kæmper for at få sin gamle veninde, Christine, tilbage, men det bliver en drøj kamp.

Det er let for læseren at føle med Adda, mens Tilde forbliver distanceret og ikke helt gennemskuelig. Voksne er omtrent så uforstående, som de plejer at være, kun dansklæreren aner problemets omfang.

Anja Hitz har blandt andet skrevet bøgerne Mig og min stjernefamilie og Skrid, mor. Den første handler om at leve i en sammenbragt familie, og den anden går tæt på det at have en far, der sidder i fængsel.

Ingen som Tilde

Anja Hitz

Zoom On

91 sider

Rosinante & Co.

Udgivet: 2016

Birte Strandby