Den engelske forfatter Rachel Abbott er så småt ved at finde vej til de danske hylder. Med ”Drevet til mord” tager hun hul på en ny trilogi. Tidligere har hun på dansk udgivet en række krimier, der har politikommissær Tom Douglas som gennemgående person. Internationalt sælger Abbott i store oplag. Hun har opnået at blive bedst sælgende på Amazons Kindle.

I ”Drevet til mord” er vi i krimigenren; nærmere betegnet Domestic Noir. Det betyder med andre ord, at handling og plot sker indenfor hjemmets fire vægge, ligesom genren er kendetegnet ved skiftende synsvinkler, skjulte motiver og at gerningspersonen og offeret står hinanden nær.

Handlingen udspiller sig omkring mordet på fotografen Marcus North, hvor dennes kæreste Evie også findes slemt tilredt. Men har Evie myrdet sin kæreste koldblodigt, eller er der tale om selvforsvar pga. vold i forholdet?! Det er i al sin enkelthed spørgsmålet. Men Rachel Abbott har naturligvis andre ting i ærmet som tilføjer uforudsigelige overraskelser og elementer, der giver historien kant. Marcus´ første kone døde i det, der blev betegnet som en ulykke. Var der reelt tale om en ulykke? Og hvilken fortid har Evie mon? Det viser sig hurtigt, at sagen er langt mere broget end ved første øjekast.

Den kvindelige politikommissær Stephanie King er først ude ved ulykkesstedet. Hun følger både opklaring og den efterfølgende retssag. Rachel Abbott lader synsvinklen skifte mellem flere personer: Evie, Marcus´ søster Cleo og politikommissæren. Fortælleren er skiftevis alvidende og 1. personsfortæller (jegfortæller).

Rachel Abbott leverer en medrivende og nervepirrende fortælling med et overraskende plot. ”Drevet til mord” er en af de krimier du både glædes og småirriteres over. Det er så tydeligt, at forfatteren gør brug af krimigenrens velkendte virkemidler, men samtidig er det kneb som virker godt og effektivt. Som læser føler man skiftevis, at man har luret historien for så i næste nu at opleve, at fortællingen tager en ny drejning.

Som læser er du ikke i tvivl om, at der er foregået et eller andet besynderligt i Evies liv. Det bliver dog hurtigt afløst af en skummel mistanke om, hvad der mon gemmer sig af mærkelige ting i offerets fortid. Der er en grum undertone gennem hele bogen, og Abbott lykkes med at levere en vaskeægte page turner

Svagheden er, at Rachel Abbott i sin iver forfalder til lidt for mange klicheer om henholdsvis rige, fattige, gode og dårlige mennesker. Det bliver en kende stereotypt nu og da.

Abbott skriver på mange måder ligesom så mange andre gode krimiforfattere. Hun sigter tydeligvis mod at løfte sin krimi op fra underholdningen ved at rejse en række spørgsmål om skyld, løgne og fortielsens pris. Det er velgørende at bogen, udover gedigen underholdning, også giver lidt stof til eftertanke.

Jeg ser frem til at det danske publikum kommer til at læse endnu mere af Rachel Abbott.

Drevet til mord

Forfatter: Rachel Abbott

Forlag: Gads Forlag      

340 sider. Softcover m. klapper

Udgivelsesdato: 17. januar 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg