Jonas er 15 år. Han har en otteårig lillesøster, hans far er indlagt på en psykiatrisk afdeling, og hans mor begår selvmord. Jonas gemmer liget, blandt andet for at lillesøsteren ikke skal opdage morens fravær, og fortæller hende i stedet at moren besøger bedsteforældrene. Nogenlunde det samme siger han til sin skrøbelige far. Det er ikke helt let at gemme på en sådan hemmelighed, især ikke når man har en nysgerrig nabo.

Jonas begynder at tage sig af sin mors brevkasse i avisen og besvarer nogen af spørgsmålene efter morens opskrift, men åbenbart ikke i overensstemmelse med forventningerne. En oprørt ung dame bliver ved med at kontakte ham og klage over det svar han har givet hende, og en dag dukker hun op på adressen og ser noget, hun ikke burde se. Det udvikler sig katastrofalt, og det er tæt på, at der går De grønne slagtere i fortællingen.

Som i Martha Christensens Når mor kommer hjem handler det om en teenager der lader den lille nødløgn vokse sig større, til han til sidst sidder i dyndet til halsen.

Det er en spændende bog, og det er nervepirrende, at følge Jonas i hans arbejde for at skjule morens lig for lillesøsteren, faren, naboen og forældrene fra skolen. Lige så medrivende er hans blandede følelser hans overtagelse af morens brevkasse, der tjener som en slags afløb for nogle af frustrationerne – hvilket det måske ikke burde. Jonas holder fødselsdagsfest for lillesøsteren og køber fisk og hamstere til hende, men kæmper samtidigt for sin egen overlevelse i det familiære og surrealistiske hjemmemiljø.

Ungdomsroman – også for voksne

Jan De Leeuw

Oversat af Naja Mølmann-Ibsen

111 sider

Ordlys

Udgivet: 01.07.2016
Birte Strandby