Den tredje bog om Os i 3. U. Centralt i bogen står Foxy og Mikkel der ser det som deres pligt at gøre en indsats for at gøre verden til et mere retfærdigt sted.

Byen Svipstrups museum er blevet bygget om, og byen skal fejre indvielsen med blandt andet konkurrencer, en blandt de små klasser på Svipstrup skole, og en mellem de voksne kunstnere i byen, hvor hovedgevinsten er på 10.000 kr. Borgmesteren skal være dommer i konkurrencerne.

De fire yngste klasser kaster sig over opgaven, hver klasse har to kunstnere på som vejledere, med navne som Pia Kasso og Bamse Nørgård. I Foxy og Mikkels klasse får de tildelt Uffe der er borgmesterens nevø og i øvrigt en arrogant stodder, der hader børn.

Foxy og Mikkel beslutter, at Uffe i hvert fald ikke skal vinde de 10.000 kr. De laver derfor en snedig plan der skal få borgmesteren til at vælge et andet kunstværk end Uffes. De render ind i nogle uheld undervejs, og resultatet bliver ikke helt som forventet men alligevel helt godt.

Der er mange illustrationer, små tegneserier der viser, hvordan begivenhederne finder sted, faktabokse der beskriver betydninger og forklaringer på udtryk som ‘tage benene på nakken’ og ‘sove som en sten’. Desuden oplyses, hvad ‘et lokumsbræt’ også kan være.

Bogen befolkes af fine personligheder såsom sundhedsplejersken Tone, der har stort talent for at rime og et noget mere beskedent musikalsk talent, kunstneren Uffe hvis mest karakteristiske træk er hans modvilje mod børn, og Foxys far der snorker, så børnenes plan er lige ved at ryge på gulvet.

Gunvor Reynberg

Splat på museet

Illustreret af Niels Roland

144 sider

Høst & Søn

Udgivet: 2017

Birte Strandby