Så er der atter mulighed for at møde den svenske kriminalefterforsker, Fredrika Storm, som Frida Skybäck har skabt.
Frida Skybäck deputerede som krimiforfatter med Kvinden på isen, og nu foreligger så nummer to, Jernblomsten.
Og bare rolig, Frida Skybäck skriver på nummer tre, for vores Fredrika er ung og har naturligvis megen kriminalitet at opklare foran sig.
Hun tilhører politiet i Lund, hvortil hun blev forflyttet efter en uheldig sag i Stockholm. I Kvinden på isen gjorde hun heller ikke den bedste figur hos ledelsen. Fredrika opklarede en sag, som involverede hendes egen nære familie … Så ledelsen holder øje med vores Fredrika.
Jernblomsten har sin titel efter de mærker med et nummer, som markerer hvem der ligger begravet på kirkegården til anstalten, sygehuset, det psykiatriske hospital Sankt Lars Hospital i Lund.
I 1987 forsvandt to unge patienter, Tommy Svensson og Marie-Louise Sparre. Trods eftersøgning og politiefterforskning. blev de ikke fundet.
30 år efter falder liget af Tommy ud fra en væg på det nu nedlagte hospital. Nu får politiet travlt. Alt sættes ind på at finde Marie-Louises lig, da det antages, at hun også er død.
Tommy Svensson tilhører en fattig landbofamilie, mens Marie-Louise er ud af en indflydelsesrig familie. De var begge indlagt på et noget diskutabelt grundlag.
Marie-Louises søster og en selvbestaltet efterforskergruppe volder Fredrika og hendes kolleger en del vanskeligheder. Og udstiller politiet som inkompetente uden i stand til at opklare sagen og finde Marie-Louise. En nu fremtrædende læge var ung kandidat, da de to unge forsvandt. Har han noget med sagen at gøre?
Fredrika Storm arbejder også i denne bog sammen med Henry Calment. Fredrika er den mest vedholdende og forstående, og sådan kommer vi til at fatte sympati for hovedpersonen. I øvrigt skal hun midt i den drøje efterforskning også forholde sig til sin eftersøgning af sin forsvundne mor, som vi hørte om i den første roman. Og hun er så optaget af sit arbejde, at hun ofte forsømmer sin kæreste, Jonas.
Vores kriminalroman kører frem i et adstadigt tempo. Personalet, der var til stede, da de to unge forsvandt, bliver afhørt igen og igen. Noget mistænkeligt giver de stort set den samme forklaring. Det antydes, at politiet helst ikke må gå for hårdt til værks mod den fremtrædende læge. Der spindes en del konspirationsteorier om mørke hemmeligheder på anstalten, som ikke tåler dagens lys.
De sidste sider har et godt anstrøg af spænding, og slutningen er nogenlunde overraskende.
Alt i alt er Jernblomsten en krimi for dem, der ønsker adstadig og rolig læsning uden alt for megen vold og blod og splat.
Jernblomsten
Kriminalroman
Forfatter Frida Skybäck
Oversat af Brian Christensen
Udgivet den 7. marts 2024
396 sider
Gyldendal
Anmelder Bjarne Gregersen