Journalisten Anne Velin er blevet freelance, pengene er små og opgaver velkomne. Alligevel er hun ikke begejstret, da hun bliver tilbudt en sag om en handel der måske ikke har været helt reel. Hun lover dog at se på handlen, og det lukker op for en verden af snyd og svindel befolket af engagerede ryttere og en hel række af usympatiske, griske mænd. En af dem, en velrenommeret ridelærer og stutteriejer, har desuden gjort det til sin hobby at voldtage unge, ambitiøse hestepiger. Selv betragter han det ikke som voldtægter, men som naturlige trin i vejen til en karriere inden for hestesporten.

Anne er karakteriset ved at være nysgerrig, stædig, rodet og stærkt knyttet til en lille hund som hun medbringer overalt. Hun er kæreste med en læge der arbejder i Amsterdam og kun periodisk er hjemme i Århus. De matcher ikke fantastisk, men Anne prøver at fastholde kærligheden, selvom hun møder en anden spændende mand.

Der to vinkler i krimien: Annes og den unge springrytters, Josefine, der udnyttes groft af ‘rigmanden’. Rigmanden er i øvrigt karakteriseret, så han matcher alle de værste fordomme om rige mennesker og altså især tilbøjeligheden til at svindle og plage unge kvinder. Josefine fører dagbog, det handler om hendes begejstring for ridningen, om hendes frygt for rigmanden og for at komme til at røbe sine dilemmaer.

Afsløringen af svindlen går langsomt, og da der sker et mord, er politiet mest stemt for at lukke sagen og kalde det en ulykke. Kun Annes stædighed får hende til at fortsætte, uagtet hun jævnligt støder ind i en rockertype, der på sin egen håndfaste måde forklarer, hvorfor hun bør beskæftige sig med noget andet.

Handlingen er fin, og spænding forrygende i krimiens sidste del. Anne er autentisk, hvorimod flere af mændene har stereotype træk, og forhåbentligt er det også stereotyp adfærd, når de unge hestepiger er så helt og aldeles ude af stand til at sige fra overfor magtfulde, gamle mænd.

Rigmanden

Birgitte Wulff

361 sider

Grønningen 1

Udgivet: 2022

Birte Strandby