Bogens undertitel er: Tænk – når du tænker. Skriv – når du skriver. Rediger – når du redigerer, og kapitlerne er inddelt, så man får gennemarbejdet alle tre faser.

Skriv lettere end du tror er et stykke værktøj til mennesker, der har brug for at lære at skrive bedre og mere præcist. Hele bogen igennem lægges der vægt på den klare, personlige tekst der rammer målgruppen. Det kan næppe være en overraskelse for nogen ej heller nybagte skribenter, at man skal ramme målgruppen, men her er det lidt raffineret præciseret med et udtryk fra arkitektverdenen: Vid, hvem der skal bo i huset.

Ellers tales der om journalistisk og akademisk nyhedsstruktur: Skal man begynde med sensationen, eller skal stoffet leveres med en langsom opbygning. Er det en fordel at spørge sig selv om hvem, hvad og hvor; og hvad er det nu metaforer er gode til?

Billeder, billedsprog og sammenligninger har deres særlige effekt, og senere trækkes abstraktionsstigen frem. Den er også beregnet til tilpasning til målgruppen. Går man et skridt ned, kommer man måske til eksemplet, går man et skridt op, finder man perspektivet.

Der er mange eksempler på tekster der forvandles fra tungt læselige til klart stof ved hjælp af denne værktøjskasse, og der er indslag fra forskellige brugere der fortæller, hvordan de bruger værktøjet.

Bogen har desuden et indbydende layout, og en meget kort behandling af grammatikkens rolle i teksten, herunder aktiv/passiv, handleverber og tillægsord.

Det er alt sammen udmærket og i fin tråd med andre lignende værker: Giv teksten liv, Skrivning for begyndere, Skriv artikler, Ord der $ælger, men alle nævnte råd er ret basale og ganske velkendte. Kunne man ikke have forventet et lidt højere niveau, når bogen nu udgives på Danmarks Journalisthøjskoles eget forlag?

Maria Larsen

Skriv lettere end du tror

150 sider

Ajour

Udgivet: 31.08.2018

Birte Strandby