Når jeg læser en god bog er det som at få musik i øjnene. Med Synnøves ’Skrifte’ var det ‘Born under a bad sign, I’ve be down ever since…..’ der kørte på den indre harddisk. Det er en sang om, hvor hård tilværelsen kan være både ved en selv og ved andre. Men som i bluessange er der også mange flere lag i denne lille bog. Ligesom der er ondskab, ligegyldighed og umenneskelige lidelser, er der er også både sejhed, overlevelse, empati og udvikling.

Bogen er bygget op som det kaotiske liv Synnøve beskriver. Alt foregår i øjebliksbilleder som er det dagbogsnotater i en alt andet end kronologisk rækkefølge, men alligevel er der en almindelig tidsmæssig progression i de enkelte historier. Det er som noveller, der er klippet i stykker og blandet sammen.

Selvom Synnøve Søe har skrevet meget om sig selv – og andre har fyldt endnu mere af hendes historie i medierne, men selv om hun tidligere i forskellige interviews har fortalt om en del af oplevelserne i bogen – er det lidt af en fascinerende voyeuristisk oplevelse at se verden gennem hendes nøgne sjæl. Hun er en hjertegribende sårbar person, og man bliver helt glad over, at hun ser ud til at nærme sig til en form for afklaring med skæbnens uafvendelige nakkeskud og har oplevet trygheden og sjælefreden i et par barneøjnes dansende lys. Shine on brightly, Synnøve.

Forfatter: Synnøve Søe

146 sider

Forlag: People’s Press

Udg.: 24.03.09

Anmeldt af Jan Vandall