Erkan er den typiske, tyrkiske indvandrer i 1970. Han kommer ind i landet, der mangler arbejdskraft til at tage sig af de jobs, danskerne ikke gider, og får hurtig ansættelse på filetfabrikken i Esbjerg. Han bor på værelse sammen med fire andre tyrkere, og er en af de første til at åbne en grønthandel med eksotiske frugter. Hans fætter Mehmet lærer ham hurtigt noget om påklædning og danske normer. Han bliver – som så mange andre – modtaget dårligt af danskerne. Hvis der fandtes præmier for dårlig modtagelse af gæster, ville danskerne kvalificere sig til en førsteplads. Men Erkan tager det med stoisk ro. Først da han modtager sin første løn og opdager, at skattevæsenet trækker 48%, føler Erkan sig virkeligt snydt. Et udgangspunkt der gør, at Erkan får et lidt anderledes forhold til skattevæsenet end så mange andre.
En del af romanen handler om Erkans baggrund, for med fra hjemlandet har Erkan også en tragedie og en dødsfjende, og det præger hans vej frem i det danske samfund. Desuden handler det om en pistol, der er med gennem hele bogen, men til slut afleveres til ejermanden. Romanen begynder med en halvhumoristisk udlægning af kultursammenstødet, men ender i bedste thrillerstil med bortførelse. I modsætning til Folket med de trætte okser (bogvægten.dk) er Skrønen om Erkan lidt farceagtig og ikke ganske overbevisende, og understøttet af forfatterens egen holdning, når han forsøgsvis anvender det mafia-konnoterede-udtryk consigliere om en dansk rådgiver til en tyrkisk forretningsmand.

Indtrykkene af det danske og det tyrkiske samfund er formidlet overbevisende, sproget er personligt og undertiden overraskende:

et nederlag af chokoladekagedimensioner …

Forfatter: Karsten Lund
320 sider
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2.03.2010

Birte Strandby