Vejen til Rom – Ad Via Francigena med pilgrimme, købmænd, krigere, konger og andre rejsende

En levende og informationsmættet beskrivelse af vejen fra frankerne – ned over alperne til Rom. Det vil også sige den vej pilgrimmene rejste og den italienske parallel til Camino de Santiago i Spanien.

Et stykke af vejen kan vi følges med ærkebiskop Sigeric (født ca. 950). Manden der ifølge optegnelserne – dikteret til en skriver – besøgte 23 kirker på to dage – og i øvrigt rådede kong Ethelred den Rådvilde til at betale 10.000 pund sølv for at opnå fred med den danske konge Svend Tveskæg. Det var danegæld: Betalingen for at undgå vikingernes hærgen.

På vejen møder vi også Birgitta fra Sverige og Jonas fra Sorø, Sforzerne og Richard Løvehjerte i kamp med sultan Saladin af Ægypten, ligesom vi kommer igennem Mediciernes Firenze og betragter ‘Den sidste Nadver’ af Leonardo da Vinci i Milano. Hvis vi altså har bestilt adgangen i rigtig god tid, for takket være Dan Brown og Da Vinci-mysteriet er der mange, der vil se billedet og kvinden ved Jesu side.

Vi hører om det kirkestyrede pornokrati i Rom – orgier og ødselhed, bestikkelse, forrræderi, og vi hører om Sankt Ursus af Aosta, en af romerkirkens loyale støtter, der kan slå vand af klipper og uddeler sko til de fattige. Det er sprudlende verdens- og kunsthistorie mættede beretninger med gode billeder af nutidig geografi og gammel kunst.

Bogen er opdelt i kapitler efter lokalitet – og godt det samme for der indeholdes så mange informationer, at det næppe er muligt at kapere mere end et kapitel ad gangen. Til gengæld kan den blive en rigtig god følgesvend til Italiens-turen.

Forfatter: Jørgen Johansen
Forlag: Gyldendal
272 sider
5 glober