Som altid er Jeffrey Archer først og fremmest underholdende – spændende, humoristisk og hans – bevares sommetider beskedne – research er i orden. Man må undre sig over, at han ikke bliver oversat og markedsført i langt større omfang i Danmark, da det eneste Archer aldrig dyrker, er det trivielle. Selv her, hvor vi nærmer os biografien, der altid løber en stor risiko for at kede den handlingssøgende læser, skaber Archer en roman, der er både let læst, berigende og som altid medrivende og velformuleret.

George Mallory er den fødte bjergbestiger. Udover bjerge bestiger han også muren til Cambridge efter at være kommet for sent til den adgangsgivende samtale, og da han skal gøre indtryk på sin tilkommende, bestiger han Campanilen på Markuspladsen i Venedig til frustration for det italienske politi. Ved bestigningen af Mont Blanc overraskes han og det lille team af en lavine, men med australieren, George Finchs, gentagne afsyngninger af Waltzing Mathilda som pejlemærke lykkes det ekspeditionsdeltagerne at finde vej gennem sne og mørke.

Tilværelsens store mål er at bestige Mont Everest og i 1924 deltager han i en ekspedition med netop dette formål. Såvel hovedkarakterer som en stor del af bipersonerne er bygget på virkelige personer, og for eksempel oplever Mallory en gæsteforelæsning med Scott om dennes ekspeditioner (men ingen med Roald Amundsen).

Archer er desuden en forfatter der altid villigt giver os indblik i det engelske kostskolesystem og engelsk mentalitet. I 2008 skrev han A Prisoner of Birth, og den er lige så læseværdig og leverer udover hovedpersonens legendariske kamp for retfærdighed en interessant kritik af det engelske retssystem.

Paths of Glory

Forfatter: Jeffrey Archer
404 sider
Pan Books
Udgivet: 2009

Birte Strandby