”Natbjørnen Tjugga & kærlighedsblomsterne” er et koncept med søvnmeditation for de allermindste, der er udviklet af pædagog og småbørnsmor Emilie Melgaard Jacobsen. Serien består af flere forskellige materialer. Seneste skud på stammen er en papbog til rollingerne, så de selv kan kigge med når den voksne læser højt og gør klar til, at der kan tjekkes ind i drømmeland.

Papbogen ”Natbjørnen Tjugga & kærlighedsblomsterne” har undertitlen ”Blid og nænsom putning for de allermindste”. Bogen er både skrevet og illustreret af Emilie Melgaard Jacobsen selv. Universet med natbjørnen Tjugga blev til da Emilie Melgaard Jacobsens søn William, fandt på navnet til godnat-bjørnen, der hjælper mindre børn med at falde i søvn. Tjugga findes b.la. som meditations-app, bamse og som bog. Bogvægten har tidligere anmeldt bogen, som anbefales varmt.

Denne solide papbog måler 15,2 x 15,2 cm. Den starter med en kort læsevejledning til den voksne, hvor Tjugga-universet introduceres og der instrueres i, hvordan bogen anvendes i godnat-situationen. Tanken er, at den voksne læser med indlevelse, og anvender sin krop og stemme bevidst. Vejrtrækningen ses som et meditativt værktøj, der kan hjælpe i forbindelse med putningen. Både barnet og den voksne skal trække vejret dybt undervejs.

Jeg studser dog over forfatterens ordvalg: ”Dit barn spejler sig i din mimik, din tonalitet og dit kropssprog”. Mon ikke en del forældre lige vil skulle vende ordet tonalitet et par gange før det giver mening?!

Fortællingen om Natbjørnen Tjugga og kærlighedsblomsterne er kort og enkel. Den er sød, charmerende, varm og kær. Hensigten er, at hjælpe dit barn med at falde trygt i søvn ved at tage barnet med på en lille tur til natskoven, hvor barnet skal plante en kærlighedsblomst. Tjugga gør barnet afslappet og trygt, idet der undervejs i fortællingen indlægges gab – som den voksne fysisk gør – og indsnusninger gennem næsen, som er med til at give ro og afslapning i kroppen. Den voksne indsætter barnets navn på de steder, der er markeret i teksten. Barnet og Tjugga dufter til kærlighedsblomsterne og nyder det. Til slut ligger Tjugga og barnet dejligt i natskovens bund, mens Tjugga siger pænt godnat.

”Natbjørnen Tjugga & kærlighedsblomsterne” er en kort og fin fortælling med hygge, farver og blomster. Det emmer af tryghed og ro, der som bekendt er det bedste fundament for at falde til ro og sove godt, når man er lille. Om fortællingen er tilpas lang nok til, at det enkelte barn mærker roen og hvilen indfinde sig, må komme an på et forsøg. Det er også meget muligt, at den voksne skal øve sig i at formidle stoffet på den helt rette måde; dvs. nærværende, roligt og autentisk.

I mange småbørnshjem er puttetid lig med stress og frustrationer. Med ”Natbjørnen Tjugga & kærlighedsblomsterne” får både forældre og børn et konkret og anvendeligt værktøj til at håndtere puttetiden godt. Emilie Melgaard Jacobsens teknikker er hentet fra meditation og mindfulness.

Tjugga er et søvnværktøj, der er let at gå til for både forældre og børn. Med Tjugga øver man sig i at være i nuet (mindful) og finde ro, så søvnen kan indfinde sig. Dét er godt tænkt! Jeg er vis på, at papbogen vil være et velkomment supplement til de øvrige Tjugga-materialer, for børnefamilier der søger hjælp til en blid og rar soveseance.

Natbjørnen Tjugga & kærlighedsblomsterne

Blid og nænsom putning for de allermindste

Forfatter: Emilie Melgaard Jacobsen

Forlag: Aronsen

20 sider. Papbog i hardcover.

Udgivelsesdato: 27. 8. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg