Den japanske oprydningsekspert Marie Kondo er kommet på Time Magazines liste over de 100 mest indflydelsesrige personer i verden i 2015, efter at hendes bog Magisk oprydning blev en international bestseller!

Jeg er lidt overrasket – og selvfølgelig er det også lidt interessant at en tingfinder som mig, skal anmelde en bog om oprydning.

Magisk oprydning er velskrevet og handler om hvordan man ved at rydde op kan få mental ro og velvære. Der eksempler på hvordan man organisere sit tøj, ruller sokker og krydret med erfaringer fra Marie Kondos virke som oprydningskonsulent.

Jeg blev lidt nysgerrig efter hvem Marie Kondo er, en person der siden hun var 5 gik op i ro og orden.

På youtube kan mange af hendes teknikker og oprydningsfif ses, der er mange lektioner i at folde tøj – https://www.youtube.com/watch?v=Lpc5_1896ro – bl.a – og efter kommentarerne at dømme meget brugbar.

Lidt overraskende for mig, der måske har en gammeldags opdragelse og godt ved hvordan man folder tøj og at tøjet holder længere, hvis man passer på det – så hvis det er ukendt område kan jeg godt forstå hendes popularitet. Marie Kondo er god til at forklare og få folk til at selv at være aktive – og ifølge hende er alle kommet godt igennem processen, her kunne jeg godt have ønsket et par knap så positive eksempler. Hun fortæller også at der ingen tilbagefald er, og der er jeg nok også lidt tvivlende.

Bogen giver stof til eftertanke, emnet er løbende hvordan man rydder op og f.eks. kun har det tøj man bruger i sit klædeskab – og efter de eksempler i bogen er der i den grad for meget tøj. Her kunne der måske godt være en tilføjelse med at købe med omtanke, så man måske kiggede i klædeskabet inden man shopper.

Hendes tese med at man skal glædes over sine ting og rydde op – så man kun har ting man er glad for – kunne godt suppleres med at gøre den øvelse inden man shopper, så man kun køber – det man glædes over!

Samfundsmæssigt kunne det være en debatskabende bog, der måske kunne få os alle til at købe ind med større omhyggelighed.

Magisk oprydning

Marie Kondo

Gyldendal 2016, 2. udgave

Anmeldt af Hanne Raunsmed