‘At elske dit ansvar er lig med at elske alle de muligheder, du har for at foretage aktive valg …’

Kan man forbedre sin økonomi ved at ændre sin holdning til penge?

Det er bogens hovedspørgsmål, og svaret er JA!

Ifølge forfatteren handler det om at gøre sin økonomi til en række af aktive valg, hvor man først og fremmest overvejer, hvad man selv vil. Og i øvrigt indretter sin økonomi, så man prioriterer egne præferencer.

Det lyder enkelt, men der er naturligvis nogle bump undervejs og nogle svære valg. Hvis for eksempel man skal vælge mellem at tilbagebetale et forbrugslån eller et lån fra sin elskede bedstemor, hvad er så det rigtige, hvis valget betyder, at man som gældstynget og samvittighedsplaget familiemedlem udelukker sig selv fra familiefester og besøg hos bedstemor? 

Som argument for den rigtige beslutning, skriver forfatteren: Når økonomer udtaler sig i medierne, så gør de det alene ud fra et økonomisk regnestykke … Deres konklusioner tager aldrig højde for den følelsesmæssige påvirkning, vores økonomiske beslutninger har på vores liv.

Og hvad hvis man sidder 45 minutter i en bilkø hver morgen for at komme ind til et vellønnet job, som ikke længere inspirerer en? Forfatteren har forslag til det videre liv, der ikke omfatter et uinteressant job. Eliminering af den kedsommelige biltur er dog ikke nødvendigvis en del af løsningen.

Men at det handler om holdning, kan man følge det meste af vejen. Til eksempel er der Emilie der er enlig mor og studerende. Det lyder i sig selv trængt, men Emilie får mulighed for at gå fra økonomistresset til overskudsramt med plads til oplevelser sammen med barnet og veninden, blot hun tager ansvaret for sin økonomi og gennemtænker sine indtægter og udgifter.

Også ægteparret Charlotte og Søren opdager, at deres økonomi kan fungere fint og til glæde for hele familien. Det kræver noget samarbejde og en bedre kommunikationsform, mens det for pensionisten Birgittes vedkommende alene er et spørgsmål om erkendelse.

Der er også et par ord om kassekredit. De er ikke positive, for som forfatteren siger, er det banklån med høj rente.

Carina Svendsen har mange gode pointer og et levende sprog, så bogen er hurtigt læst. Målgruppen er nok mest de unge mødre, men emnet hænger fint sammen med tidens oprydningstendenser og mindfulness: Et lille kursus i at skabe orden i sin tilværelse og synes godt om ansvaret.

@kenddinepenge

#moneymakingovermindset

Money Makeover Mindset

– skab et liv med penge nok

Carina Svendsen

155 sider

Skriveværkstedet

Udgivet: 04.04.2021

Birte Strandby