Med forord af William Colgan, De Nationale, Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Pernille Kløvedal Nørgaard er forfatteren, Ole Søndergaard har malet denne smukke bogs fine akvareller – i enkle farver fortrinsvis hvide og blå nuancer, bortset fra dem, hvor en flammende orange himmel brænder over landskabet.

Sammen med Martin von Bülow har de to førnævnte leveret fotografier af isbjerge og gletsjere, og hele værket er en æstetisk nydelse og muligvis den bedste metode til at opnå bogens formål: At give isbjerge en plads i folks bevidsthed ved at fortælle om deres livscyklus og om klimapåvirkningen i Grønland. Klimapåvirkningen er nævnt men ikke uddybet.

Grønlands nuværende indlandsis blev grundlagt for to – tre millioner år siden, og den grønlandske indlandsis udgør 11% af jordens overflade – 20% mindre end for 100.000 år siden. Isen er 3.500 meter på det tykkeste sted, det er 2,9 millioner kubikmeter is der udgør 9% af jordens ferskvandsbeholdning. Det er store tal at forholde sig til, men fotografierne – såvel sort/hvide som farve – giver et godt indtryk at store forhold og store kræfter.

En gletsjer dannes ved at sne omdannes til is. De nederste lag komprimeres af den stadige tilsætning af nye lag sne, og når ismassen er mere end 40 meter tyk, og terrænets hældning tilstrækkelig stejle, begynder isen at bevæge sig på grund af sin egen vægt, og idet ismassen begynder at bevæge sig, kan den kaldes en gletsjer. Yderligere er isbjerges kælving og udvikling beskrevet.

Teksten er på dansk og engelsk, og den samlede information er beskeden men levner således plads til visuel beundring.

Iluliaq – Isbjerge – Icebergs

Pernille Kløvedal Nørgaard og Ole Søndergaard

132 sider

mellemgaard

Udgivet: 07.09.2015

Birte Strandby