Stresscoach og forfatter Lisbeth Fruensgaard har skrevet en lille bog om at skrue op for glæden i din hverdag. I ”Hverdagsglæde” sætter hun spot på de ting, der giver øget trivsel, tilfredshed og velvære i din hverdag, ligesom hun hjælper dig med at luge ud i de ting, der giver ubalance.

Vi kan let fokusere på tilværelsens højdepunkter – lige fra weekender til ferier, fest og helligdage, hvor vi har fri og hygger os. Men hverdagen er der som bekendt allermest af. Derfor er det vigtigt at holde hverdagsglæden for øje.

Ifølge Lisbeth Fruensgaard er glæden et aktivt tilvalg. Hendes bog er en påmindelse om, at vi selv – aktivt – kan gøre en række ting for at optimere vores trivsel og oplevelse af glæde. Bogen består af 24 korte kapitler, der sætter fokus på forskellige tematikker, som hver på deres måde er vigtige i forhold til din hverdagsglæde.

Forfatteren har en baggrund som coach, stresskonsulent og som mindfulnesstræner, hvilket giver sig tydelig til udtryk i bogen. Hun er varmt fortaler for pauser, beskriver behovet for være-tilstanden som vigtig og anbefaler meditation. Tankens kraft er også med på listen over gode råd, idet ens tænkning kan skabe henholdsvis positiv og negativ energi. Nogle af rådene er enkle, velkendte og ret ligetil: At bryde vaner, vis venlighed og medfølelse, vær stille eller slip den dårlige samvittighed.

En del af rådene bygger på østens filosofi og anden alternativ tænkning. Der er ingen form for henvisning til undersøgelser der dokumenterer at de pågældende råd virker. Et eksempel på en alternativ tilgang er ”Tal fra hjertet”. I dette råd beskriver Lisbeth Fruensgaard den såkaldte hjerteenergi. Hjertet er en muskel, men det beskrives samtidig som vores ”følelseshjerte”, som rummer de følelser vi har og som påvirker andre. Forfatteren råder til at vi skal være i god kontakt med vores hjerte.

Nogle råd er dog mere konkrete – som fx ”Tag bevidste valg”. Her minder forfatteren os om at reflektere over at alle valg; inklusiv fravalg. I stil med det er et råd som ”Hold fokus på det, du kan gøre noget ved”.

Overordnet set er Lisbeth Fruensgaards mange små råd en påmindelse om at være sig bevidst om sine valg – både de konkrete prioriteringer men også de mentale. At få mere hverdagsglæde handler nemlig ikke kun om at omprioritere sin tid og opgaver. Det er lige så høj grad et spørgsmål om sin tænkning. Man kan øve sig i mange ting – også i at se og føle de ting, der giver sig glæde i hverdagen.

”Hverdagsglæde” giver dig nogle enkle redskaber til at arbejde med trivslen i din hverdag. Det er en lille let og ukompliceret bog, der fint kan bruges til gavebog – fx som værtindegave – eller som opmuntring til en ven, der har det svært. Alternativt kan du købe den til dig selv og skabe hverdagsglæde med lidt selvforkælelse. En boggave til sig selv går man aldrig galt i byen med, skulle jeg hilse og sige fra din anmelder.

Hverdagsglæde

Forfatter: Lisbeth Fruensgaard

Forlag: TURBINE

100 sider, ill. indbundet

Udgivelsesdato: 30.3 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg