Det er umuligt at vurdere, hvad der nedbryder naturgrundlaget mest: Det ustyrlige klima eller tomrummet efter de vilde plante- og dyresamfund, der er bukket under.

I dagens Danmark diskuterer man stadigt, om klimaproblemerne er reelle, og biodiversitetskrisen er ikke noget der kommer i vejen for store infrastrukturprojekter. Det kan man godt undre sig over. Har man læst forkert i IPCC-rapporten og i FNs klimarapport? Ved dagens politikere noget, man ikke selv har fanget? Det kan man jo håbe på. Men en befolkningsgruppe har fanget det med klimaet, biodiversitet og miljø: forfatterne – eller i hvert fald en del af dem. Tidens litteratur bugner med (forhåbentligt) dystopiske scenarier af verden efter kriserne.

Således også i Gezi børnene. Her er et billede af vores verden i 2047 – altså efter, at både klima og biodiversitet er kollapset. Ada bor i et forskningskooperativ. Her kæmper man for at bevare og støtte den tilbageværende natur. Her er blomster, men mange kendte dyr er forsvundet, og frugttræer har det ikke godt, de får sværere og sværere ved at lave fotosyntese. Kooperativet fungerer fint, men er uafladeligt udsat for angreb udefra, for uden for er det blevet vanskeligt at skaffe mad og rent vand. Verden er delvist brændt af og delvist oversvømmet.

Ada bliver 60, da vi møder hende. Hun har en datter, som hun ikke ved hvor er. Datteren har været vred på hende, siden hun var ti og opdagede, hvilken kurs klimaet havde taget. I et langt tilbageblik får vi Adas historie, hendes forelskelser, hendes tid som ung biolog, og især beretningen om hvordan hun blev aktivist i Tyrkiet for at beskytte en park med gamle træer mod et nyt boligbyggeri støttet af Erdoğan.

Vi får et interessant og ildevarslende billede af en amputeret verden, og vi får Adas fortælling om sig selv og om datteren. 

Datterens vrede minder om Thunbergs, men ellers er der hverken karakterer eller handling, der fascinerer, men derimod overlevelsen efter ødelæggelse af klima, miljø og biodiversitet.

Andre forfattere har fremstillet billeder af, hvordan verden ser ud efter klimakollapset, som det fremgår af romanerne Mali, Frie borgere, Klimapolitiet, Two Tribes.

Gezi Børnene

Gry Winsløw

200 sider

Brændpunkt

Udgivet: 2023

Birte Strandby