Hvis vi forudsætter, at der er en jordklode med mennesker i fremtiden, hvordan vil den så se ud – og hvordan vil vores efterkommere se tilbage på os?

Det har Chris Beckett skrevet en glimrende roman om. Den handler om Zoe, arkivar for  Cultural Institute, der i det 23. århundrede falder over Harrys dagbøger fra 2016. Zoe lever efter den store økologiske katastrofe, i England i et ikke helt præcist beskrevet samfund med stigende vandstande, hyppige storme, overvågning, mange tiggere. Hun gribes af Harrys dagbøger og beslutter sig for at skrive en historiebog på baggrund af dem.

… these were people who knew quite well they were fucking up the world but carried on anyway.

Det bliver til manuskriptet om arkitekten Harry, en fortælling om to stammer. Efter en afsluttet skilsmisse vil Harry gerne møde en ny kvinde. Han møder Letty, der passer præcist til ham: Nydelig, middelklasse, god baggrund, sød og begavet. For Harry er det indlysende, at Letty bør være den udvalgte. Men næsten samtidigt møder han Michelle, der er damefrisør – og hvad der er værre: tilhænger af Brexit og muligvis racist efter hendes sprogbrug at dømme. Han forelsker sig i Michelle, men skammer sig over at vise sig sammen med hende, bryder sig ikke om at præsentere hende for vennerne. Sjovt nok er det omtrent det samme set up som i Anne Tylers ‘The Accidental Tourist’, og man vil også kunne finde ligheder med Michel Houellebecqs dystopiske Submission – bortset fra, at det i Two Tribes er kineserne der ender som sejrherrer.

Forskellene på de to stammer er tydeligst, når Harry diskuterer, hvilken katastrofe det vil være for England at træde ud af Den Europæiske Union, men uligheden er langt dybere end blot to forskellige politiske synsvinkler.

Zoe arbejder entusiastisk på sin historiske bog om Harry vel vidende, at der er en Guiding Body der kommer til at afgøre, om hendes projekt kan godkendes som en del af den historiefortælling man har aftalt. Gennem Zoe får man et billede af et London i ruiner efter kampe – uden høje bygninger, med bevogtede kvarterer for den nye overklasse.

Two Tribes er både science fiction og en traditionel, personlig konflikt- og kærlighedsfortælling. Det er også lidt af en øjenåbner, det handler om vores fælles fremtid, og når det handler om den ulighed, det tydeligvis er større og mere uhåndterlig, end vi forventer.

Storm erosion and rising seas have swept almost all of it away, leaving only a few mudflats that emerge when the tide is very low. Of the birds and shell creatures, Harry saw, many are now extinct …

Two Tribes

Chris Beckett

277 sider

Corvus

Udgivet: 2020

Birte Strandby