I Det moderløse samfund udtrykker forfatteren Niels Arbøl bekymring over, at kvinderne flokkes på arbejdsmarkedet, og børnene mangler deres mødres opmærksomhed og omsorg.

I Fremtiden er feminin præsenterer Kirsten Stendevad sin tillid til, at kvinder både kan tage sig af deres børn og få gang i karrieren. Ikke mindst overbeviser Stendevad om, at kvindelige egenskaber vinder frem og får stadig større betydning på direktørgangen.

At gammeldags diktatorisk ledelse er yt, ved vi godt, og af de syv nye spilleregler, som Stendevad omtaler, har vi allerede hørt en del om autencitet og integritet. Integritet eksemplificeres her med, hvad det ikke er: når en politiker kraftigt kritiserer friskoler og siden selv sender sit barn i en sådan.

Herudover beskrives begreberne proaktivitet, og det nyere udtryk synkronicitet, der stiller krav om intuition, for ikke at tale om begrebet totalitet, der er vigtigt for tiden, hvor det af hensyn til vores miljø handler om at indse, at vi er en beskeden del af helheden. Vi er en del af den destruktive indflydelse på planeten, og vi er en del af løsningen.

Stendevad beskriver de syv spilleregler grundigt og demonstrerer efterfølgende, hvad de kan bruges til af den enkelte og i virksomhedens vision. For både mænd og kvinder handler det om at skabe balance, at bruge både højre og venstre hjernehalvdel – privat og som leder, hvilket fører hen til totaliten og autenciteten: vi er ikke private eller på arbejde, vi er begge dele, og vi er os selv hele tiden.

Pædagogik, skoleledelse og ledelse i erhvervlivet har ofte mange lighedspunkter og følger de samme trends i tiden. Modsat Skoleledelse i forandring fra 2014 af Line Arnmark og Dorthe Junge anbefales en ledelse der er langt fra det maskulint autoritære, mens begge bøger går ind for, at der skal være plads til at eksperimentere og begå fejl.

Eksempler og klip fra mange undersøgelser er med til at give ordene vægt og informationsværdi, og gør det også lettere at konsumere det skær af selvpromovering der ligger over enkelte af bogens passager.

Kirsten Stendevad

Fremtiden er feminin

7 spilleregler i det 21. århundredes lederskab

271 sider

Gyldendal Business

Udgivet: 2016

Birte Strandby