September blev måneden der slog rekorden i humoristiske bøger – nemlig to – Jakob af Flemming Jensen og denne roman, der lander læseren på et absurd sted mellem Marx Brothers, Buster Keaton og Monty Pythons Flying Circus. Hvad svenskerne måtte have tabt af spænding i de mange realismekrimier, ser ud til at kunne indvindes på humoren – (jfr. Norrlands Akvavit af Torgny Lindgren og Håndteringen af udøde).

Allan Karlsson fylder 100. Det vil han under ingen omstændigheder fejre, så han stikker af fra plejehjemmet. Lidt tilfældigt går han mod busstationen og næsten lige så tilfældigt kommer han til at stikke af med en taske med mange millioner kroner. På vejen danner han fællesskab med en stortyv, en tidligere ejer af en grillbar og en dame med en elefant. Desværre forfølges de af politiet og den stadigt mindre rockerbande – Never Again, den organiserede kriminalitets Real Madrid.

Den lille gruppe bliver efterlyst for tre mord, går i kompagniskab med nogle af de kriminelle elementer fra banden og lever faktisk ret hyggeligt ude på landet, hvor de bygger stalden om, så den kan rumme en elefant. Romanen krydres af Allans tilbageblik på et liv som neutral multilingvist finansieret af såvel Mao som præsident Johnson og med hovedansvaret for diktaturets sejr i den spanske borgerkrig, afbrændingen af Vladivostok og den direkte årsag til, at Stalin fik atombomben. Ikke at man på noget tidspunkt bebrejder den sympatiske hovedperson noget.

Romanen bliver lidt lang i sin afsluttende (og lykkelige fase), men ellers er det stilfærdigt vanvid fra den virkelige verden formidlet med naiv lagkagekomisk logik og i humoristisk sprog.

Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt

Jonas Jonasson

Oversat af Anders Johansen

382 sider

Modtryk

Udgivet: 28.09.2010

Birte Strandby