‘Håndtering af udøde’ er noget så interessant og spændende som en zombiegyser, der er værd at læse.

Her er det ikke kun kødædende zombier fra Tusmørkezonen, der vælter ud af mørket for at sætte de løse tænder i fersk flæsk. Der er masser af hip til den velfærdsmodel, som ikke rummer særlig megen velfærd for andre end de allerede velbjergede, og til den måde nye verdensrevolutionerende foreteelser og erkendelser druknes i hemmelighedskæmmeri og magtanvendelse.

Det hele sættes i gang af et særdeles specielt elektromagnetisk uvejr over Stockholm, og folk falder om med dundrende hovedpine. Tilsyneladende er der ikke sket andet. Men hurtigt viser det sig at noget er helt forrykket. De døde vågner op.
På hospitaler, i kapeller og på kirkegårde kommer de døde til live igen og søger mod deres hjem og familie.

Det skaber selvfølgelig kaos og forvirring i området. Men situationen gøres hurtigt til et mediestunt med masser af overflade. Det bliver et problem som ‘kun’ berører sundhedssektoren. Første skridt i spindet er navneforandring. Retorikken former verden. Det hedder hverken zombier eller udøde kadavere, men med et smukt positivt ord bliver de til ‘omlevende’.

Vi følger en stribe stockholmeres reaktioner på de omlevende. Morfaren, der graver sit nyligt afdøde barnebarn op. Den bildræbte og lemlæstede unge kone der vågner op igen. En senil gamling vender hjem og kradser på døren.

Der er lokalt gået total koks i ‘sjælemaskineriet’, men det er de rent praktiske handlinger, som medier og myndigheder fokuserer på. Især da en ny fare (eller evne) viser sig. I nærheden af de omlevende kan folk høre hinanden tanker, og det er noget som udløser vilde aggressioner – og er der noget de omlevende ikke kan tåle, så er det aggressive tanker. Sådanne får dem til at gå helt grassat.

John Ajvide får virkelig vredet mange spændende vinkler ud af sin gyser. Reaktionerne på de omlevende, årsagen til fænomenet, og det helt store. Hvad sker der efter døden?
Læserne får så sandelig noget for pengene i ‘Håndteringen af udøde’. Liv, død, kærlighed og filosofi – og knogleraslende uhygge.

Håndtering af udøde

Forfatter: John Ajvide Lindquist
325 sider
Forlag: Skrækroman Forum/Rosinante

Udgivet (på svensk): 2005
Pia Schertiger