Spørgsmål: Hvad er titlen på verdens korteste bog? Svar: ‘Svensk humor gennem 800 år’.

Myterne om svensk humor er så legendariske som myterne om engelsk kogekunst.
Norrland Akvavit er romanen, eller rettere en af flere af Torgny Lindgrens romaner der tilbageviser myten. Der er masser af humor i Torgny Lindgrens lille værk om vækkelsesprædikanten, Olof Helmersson, der for 50 år siden frelste 416 sjæle. Nu vil han som 83-årig vende tilbage til den lille by i Västerbotten – en egn som Lindgrens læsere efterhånden kender godt – og fortælle, at han tog fejl: Der er ingen Gud, Messias er ikke kommet, og der er ikke noget evigt liv. Og på spørgsmålet: Hvem opfandt Jesus? er svaret: Det var Markus, en fri forfatter som sandsynligvis var helt i hænderne på bestillere og sponsorer.
Redaktøren af lokalavisen vil dog ikke trykke budskabet. Der er ingen penge i det, og han har travlt med en beretning om Karl den femtendes frugtbare besøg på egnen. Så han foreslår i stedet, at Olof Helmersson indrykker en rubrikannonce mod betaling.

Helmersson slår sig ned og cykler selv rundt for at oplyse om sin misforståede frelse og tage vare på sin menighed, der efterhånden er meget beskeden – faktisk to personer. Men blot fordi vækkelsesprædikanten selv har tabt troen, bliver hans nye budskab ikke nødvendigvis accepteret af de gamle bekendte. Torvald har for eksempel fundet sin gud:

‘Ville du gerne se Gud?
Ja, sagde Olof …
Kom, så går vi, sagde Torvald’.

Det er en vidunderlig beretning om rigtige mennesker og deres måde at tilpasse troen til livet skrevet fængende, boblende og overraskende.

Men nåden er nok et af de fire elementer i treenigheden’, sagde bonden. ‘Nå’, sagde biskoppen, ‘lad nu matematikken være.

Forfatter: Torgny Lindgren
Oversat af Karsten Sand Iversen
201 sider
Forlag: Rosinante

Birte Strandby