Umiddelbart en af årets mere interessante udgivelser. Hvorfor blev det Vesten, der styrede udviklingen fra 1400 og frem til dette århundrede, når nu både Asien og den arabiske verden var tidligere tiders hjemsted for store civilisationer?

Forfatteren påviser blandt andet, hvordan en nations institutioner understøtter udviklingen: Hvis man tager det samme folk med mere eller mindre den samme kultur, og påfører den ene halvdel kommunistiske institutioner og den anden kapitalistiske institutioner, så vil der næsten øjeblikkeligt være forskel på de respektive folkefærds opførsel med hensyn til udvikling, forbrugerisme, arbejde. Her kan man se på Øst- og Vesttyskland, Nord- og Sydkorea, kinesere i Folkerepublikken Kina og udenfor (Taiwan).

Forfatteren er i alt kommet frem til seks dræberapplikationer, der behandles i bogen: Konkurrence, videnskab, ejendomsret, medicin, forbrugersamfundet og arbejdsmoral.

Arbejdsmoralen skiller sig ud ved at være den lim, der fastholder de øvrige fem mindre stabile komponenter, og som også Max Weber var inde på, er netop protestantismen en god grobund for arbejdsmoralen, hvilket samtidigt forklarer, hvorfor Spinning Jenny er af protestantisk engelsk og ikke af fransk katolsk herkomst.

Konkurrence er selvsagt vigtig for udvikling, og konkurrence har haft fine betingelser i Europa: Først og fremmest har de fleste europæiske lande været mere eller mindre konstant i krig mellem 1500 og 1799, og intet har været mere befordrende for udviklingen af krigsmateriel, det gjaldt såvel skydevåben, eksplosiver som skibe, der blev stadigt lettere at manøvre. Samtidigt havde disse evindelige krige en bieffekt, som vi stadigt lider under: De enkelte nationer fik skabt effektive skattesystemer, der hurtigt kunne rejse den nødvendige kapital til krigsførelse, og slutteligt var krigene også årsagen til, at der ikke var nogen overordnet myndighed der dikterede, hvordan havene skulle besejles og eventuelt forhindre nogen i at tage på opdagelsesrejser.

Videnskab, medicin, den industrielle revolution og dens sammenhæng med forbrugerismen er behandlet i senere kapitler. Ferguson argumenterer godt for den vestlige civilisations succes, men undgår naturligvis ikke at nævne, at Kina med sin firepunktsstrategi: – Forbrug mere, importer mere, invester mere i udlandet og opfind mere – er en seriøs konkurrent, men at Vesten stadig har et potentiale i gode institutioner og uddannelse.

Civilization – The Six Killer Apps of Western Power

Niall Ferguson

402 sider

Penguin Books

Udgivet: 2012

Birte Strandby