Folk, som afskyer kriminalitet, sådan som jeg gør, spørger ofte, hvorfor mænd, der begår kriminalitet, sådan som jeg gjorde, gør de ting.

Efterfølgeren til romanen Shantaram (dansk 2008) med Lin som hovedkarakter og jeg-fortæller. Lin er en lidt atypisk hovedperson. Han er flygtet fra et fængsel og stadig eftersøgt på flere kontinenter. I Bombay lever han af at lave falske pas, men han har andre opgaver som han løser for mafiaen, og holder sig ikke tilbage, hvis vold synes at løse problemerne hurtigere end diplomati. Samtidigt er han forfatter og lidt af en filosof, og han er aldrig i tvivl om sine følelser for Karla, den ene store kærlighed – skønt han bor sammen med Lisa ved romanens begyndelse.
Som læserens indgang til et miljø der fortrinsvis består af kriminelle er Lin overraskende let at sympatisere med, og man lever sig ubesværet ind i det rå men sært venlige samfund, hvor stoffer, dealere og stofmisbrugere er hyppige, og hvor udtrykket ‘unge gangstere’ næsten får en omsorgsfuld klang.

Romanen løber over med sære karakterer, en forkælet millionærdatter med et upoleret sprog, mafialedere og forretningsmænd med forskellige metoder i jobbet, en gal irlænder der jævnligt provokerer til slagsmål, og en desillusioneret norsk pige, der oplever sin kæreste dø efter en overdosis.

Lin forsøger at holde lav profil men bliver på et tidspunkt involveret i et slagsmål med dødelig udgang, og må stikke af i en periode. Balancen mellem det kriminelle og det næsten almindelige liv er vanskelig at styre, og det bliver ikke lettere, da Lisa slår op, mens Karla til gengæld vender tilbage for fuld udblæsning.

Her er et stort, broget persongalleri, gode dialoger og en til tider hektisk handling. Romanen er ikke ganske så fængende som Shantaram, men næsten.

Bjergets skygge

Gregory David Roberts

Oversat af Nanna Birch
858 sider
NB Books
Udgivet: 15.03.2016