Ægteparret Anna og Jonas bor i Vedbæk i den bedre del af samfundet. Ved romanens begyndelse er de på vej til Paris med deres båd. Anna beskrives – dels af forfatteren, dels af de Vedbæk-fruer der står og vinker ved molen – som en stilfærdig, eftergivende, ordentlig hustru, lidt kedelig faktisk.

Vel ankommet til Paris er Jonas nødt til at rejse hjem på grund af jobbet, og Anna bor alene i havnen. Det er hendes hensigt at skrive en bog, og ved et tilfælde møder hun en dansk-fransk forfatter, Sophie. De indgår en pagt. Anna skal følge Sophies ordrer, og Sophie vil lære hende at skrive.

Det bliver et grænseoverskridende projekt, Anna opsøger sanseligheden på bogmesse og på kunstudstilling. Det kræver en stor overvindelse i begyndelsen, indtil Anna fanger sanseligheden og magtens betydning for hendes spirende forfatterskab.

Sophie går ud og ind ad hendes liv, og på et tidspunkt flytter hun ned på båden. Anna har ikke brug for hende længere, og dræber hende, tror hun.

Der bliver en præmiebog ud af mødet med Sophie, men om det er Sophies eller Annas produkt, er ikke helt klart. Der er sket noget med identiteterne.

Anna følger sin Jonas tilbage til Vedbæk, men også det forhold er forandret.

Romanens præmis – at magt over eget liv er en betingelse for at kunne skrive – står til diskussion, men romanen argumenterer godt for, at det skulle være tilfældet.

Hverken Anna eller Sophie indbyder til indlevelse, Annas fascination af Sophie er ikke smittende, og deres fælles projekt der sommetider ligner magi bliver i længden lidt kunstigt.

Regitze Schrøder

Ved et planlagt tilfælde

250 sider

Turbine

Udgivet: 27.04.2017

Birte Strandby