‘Alle europæere ser ældre og vredere ud end de faktisk er, det er en hvid ting’

Sådan præsenterer Prabaker sin nye ven, Lin, for sine landsmænd. Lin er tidligere heroinmisbruger og dømt for væbnet røveri. Han flygter fra Australien til Bombay og opretter en sundhedsklinik midt i slummen, arbejder for den indiske mafia og formidler samtidigt et flerdimensionelt billede af Bombay og dens indbyggere og især dem i slummen, mennesker der har sig lært at leve sammen, selvom de bor tæt som rotter i et område der måske burde være forbeholdt denne dyreart.
Det er en handlingsmættet beskrivelse af Lins liv med ‘venligt kaos’ og kriminalitet, om De stående babaer, en munkeorden der altid står op, om besøget i en indisk landsby, hvor de omsorgsfuldt våger over den ensomme australier om natten og giver ham navnet ‘fredens mand’, og om vennerne, der henter en bjørn, så Lin kan få et rigtigt bjørnekram.

Shantaram er en lang roman, men kødfuld, begejstret og indlevende leveret af en forfatter, der som jeg-fortælleren har levet af narkotikasalg, våbensmugling og siddet i fængsel på tre kontinenter. En mærkelig fortælling der sparker til alle fordommene, og efterlader læseren med en fortumlet følelse af at have lært noget væsentligt. Måske er den også lidt vanvittig ‘… men det en form for vanvid som mange folk være enige i, indeni den stille del af deres hoveder.’

Romanen er fra 2003 og filmatiseres i 2008 med Johnny Depp i hovedrollen.

Shantaram

Gregory David Roberts
Anmeldelse Fyens Stiftstidende 1. februar 2008
Birte Gam-Jensen

ROMAN
Fem stjerner

OM BOGEN
Gregory David Roberts: Shantaram. Oversat af Nanna Birch. 878 sider. 349 kr.