Arkitektens verden er en rundtur i 14 tegnestuer, der hver præsenterer sig selv og deres syn på bygningsarkitekter samt præsenterer en aktivitet som at tegne et hus i bestemte omgivelser eller lave en kigkasse (evt. af brunkagedej) for at ’lege med lyset’. 

Hver tegnestue skal svare på de fire spørgsmål: Hvad er en arkitekt? Hvad er det sjoveste ved at være arkitekt? Hvad er god arkitektur? Hvad er den bedste arkitektur, I har oplevet?

Der er selvfølgelig også billeder af tegnestuernes egne konstruktioner både bygninger, byrum og udendørsarealer. Det er i høj grad en billed- og aktivitetsbog. Det er tydeligt, at tegnestuerne har lagt varierende energi i at forberede aktiviteterne, derfor varierer de i kompleksitet og mængde af nødvendige materialer. Det giver den fordel at der er god mulighed for at alle kan finde noget, de synes er sjovt. Bogen er beregnet til de lidt ældre børn (10+), men flere af opgaverne kan godt bruges til at aktivere de mindre børn.

En af de tegnestuer, der har gjort meget ud af aktiviteten er Lundgaard og Tranberg Arkitekter der foreslår at man bygger en ’eventyrlig hule’ og guider processen ved at lægge op til tanker om, hvor hulen skal være, hvad den skal være lavet af, og om den kan komme andre til gavn, når man selv er færdig med den og meget mere.

Man få et indtryk af at sanser og følelsen af konstruktionen er vigtigt for arkitekterne. Gennem samtlige præsentationer går tanker om lys igen. Hvordan er lyset i din hule eller kigkasse? Og man kommer til at kigge på billederne af selve tegnestuerne og tænker over, om lyset på Cebras tegnestue er særlig rart? Det bliver lidt mærkeligt, at folk, der tænker så meget over lys og sanser sidder i et utiltalende storrumskontor.

Arkitektens verden er en flot bog der indbyder til både refleksion og klippe-klistre-opgaver for hele familien. 

Arkitektens verden

Byg, tegn & lær

Af Malene Abildgaard, Utzon Center

2023 ABC forlag

191 sider

Freja Østergaard