Vi går en ny tid i møde. Jeg prøver at gå i takt, men det går ikke så godt.

Leif Sylvester Petersen er Ama’rkaner født i 1940. Han er tømrer, sangskriver, komponist, billedkunstner. En del af os husker Leif Sylvester for Cirkus Casablanca og for de underholdende resultater af samarbejdet med Erik Clausen og Kim Larsen. Og nu forelægger der så en selvbiografi fra multikunstneren fra Amager.

Biografier kan være en speget genre, afhængigt af hvor navlepillende forfatteren er, Leif Sylvester er sluppet godt fra sin og formår at forlene barndommens aktiviteter med en vis underholdningsværdi og lidt stof til eftertanke – i øvrigt i lighed med de film, Sylvester optræder i .

Han og vennerne stjæler bakelit fra cykler for at pakke det sammen, putte det i nedløbsrør og antænde det. Det giver røg i tagrenden, og sommetider måske endda udrykning med brandbiler. 

En anden erindring handler om cykling, om at grave ud til cykelbane sammen med en god ven – og om et cykelløb der aldrig bliver til noget, stoppet af uforstående voksne, kort før det skulle have fundet sted.

Skolen er ikke det store hit, og Sylvester forlader den, da han er 14. Han skal have et arbejde, så han kan få råd til at blive konfirmeret, og han får brug for at lære at danse. 

Med til barndommen hører en tragedie, da hans mellemste bror dør på grund af fejldiagnosticering. Det lægger en skygge over familielivet, men livet går videre. Sylvester bliver forelsket, og så bliver han indkaldt.

Romanen er inddelt i korte kapitler der fint illustrerer det fragmentariske ved erindringer. Ind i mellem er der forfatterens egne fingertegninger. Det er en let læst bog med et godt billede af Amager, verden og Sylvester 1950 – 60.

Ama’rkaner

Leif Sylvester

338 sider

Frydenlund

Udgivet: 2023

Birte Strandby