Ungdomsroman om trængt teenager

The thing about Zu, Suzanne, er hendes lidenskab for fysik og naturvidenskab. Alt bliver regnet ud og analyseret, og da hun får øjnene op for goplen, de måske 10.000 arter, dens trussel mod fauna og mennesker, og visse arters talent for udødelighed – bliver den hendes fokuspunkt, redning og lidenskab.

Z har en veninde, Franny. De har næsten fælles barndom, men i sjette klasse begynder Franny at være en del af klassens elitepigegruppe, og Zu må se sig ikke bare koblet af men i perioder direkte mobbet. Hun prøver at nærme sig gruppen, men pigerne finder hendes indslag om steriliteten i sved og tis frastødende og lattervækkende, og venskabet med Franny er længere væk end nogensinde. Zu beslutter at sende et signal til Franny, så hun kan komme tilbage på sporet. Det går ikke godt, og få dage senere er Franny død, druknet. Franny var en glimrende svømmer, så Zu køber ikke at hun bare er druknet. Måske er hun stødt på en giftig gople.

Det er Zu selv der fortæller om livet før og efter Franny, om psykiateren der tavst afventer, at Zu skal sige noget, skønt Zu har besluttet sig for ikke at tale mere – og om Justin drengen der har ADHD, som han selv kan styre med piller.

Zu og stjernestøvet har været en bestseller i USA, og det kan man godt forstå. Zu er en indlevende fortæller, og man får forståelse for den kæmpende teenager der leder rundt i verden efter en gopleforsker der kan hjælpe hende med skyld, skam og afklaring.

Dansk litteratur har masser af bud på romaner om trængte teenagere, Før det sidste, Vildnisset, Kapgang, hvorimod det kniber med romaner om gopler. Til gengæld har den tyske forfatter Helene Hegemann har en roman om en padde: Axolotl roadkill.

Ali Benjamin

Zu og stjernestøvet

Oversat af Anja Hitz

280 sider

Høst & Søn

Udgivet: 20.01.2017

Birte Strandby