Janus bliver lukket ud af fængslet. Hans lillebror Sami henter ham. Mens Janus har siddet inde, er deres søster Zahira død. Hun blev ramt af en bil. Politiet kan ikke finde bilisten der har dræbt hende, og Janus er sikker på, at det ikke var en ulykke.

De to brødre undersøger drabsstedet og Zahiras kollegieværelse. Sami får adgang på hendes iPad, og de prøver at finde hendes mobil. Sami er den følsomme, og den tiltrækkende. Janus er som en bulldozer, og hans temperament er mere til hurtig vold end til samtaler. Trods vanskeligheder finder de ud af en del om Zahiras liv uden for ghettoen, og deres lidt klodsede detektivarbejde bringer dem både løsninger og alvorlige vanskeligheder der kan få dødelig udgang.

Handlingen formidles skiftevis af Sami og Janus. Deres mor er flyttet til Jylland, og deres far er i Arabien. Janus er det klassiske billede på fejlagtig integration, Sami er heldigere men knust over tabet af søsteren, der var familiens mønsterbryder.

Zahira er let at læse og rummer en spænding der effektivt trækker læseren igennem romanen. I jagten på opklaringen af søsterens død møder Sami og Janus kriminelle miljøer med salg af stoffer, hævndrab, De møder en tidligere kæreste i universitetsmiljøet, og de overvejer også muligheden for, at deres far med en nyetableret religiøsitet kan været gået æresdrabs-bananas, selv om det ikke hænger meget sammen med familiens forhold til religion og samfund i øvrigt.

Hele romanen er præget af dystopi og giver et lidt håbløst portræt af det Danmark, der propper mennesker ind i klicheer. Zahira skulle have været den der symboliserer adgangen til middelklassen. Udsigterne er mørke i lang tid, men slutningen giver en slags håb for fremtiden.

Palle Schmidt

Zahira

160 sider

Zoom-serien

Høst & Søn

Udgivet: 23.02.2018

Birte Strandby