Hvis man har fordomme om englændere gående på ’stiff upper lip’ og foragt for såvel andre nationer, andre klasser og alt hvad der ikke emmer af britisk overherredømme, så er her en bog der bekræfter alle gode fordomme. Den rammende, svagt karikerede gengivelse af englænderne når de er værst og bedst er Helen Simonsons debut, uagtet man skulle tro, at hun aldrig havde lavet andet end at beskrive sine landsmænd. Der er både lidt Agatha Christie, lidt Helen Fielding og en snert Charles Dickens i den lille engelske landsby, der er scenen for hverdagens små og store synder, overraskelser og dramaer.

Major Pettigrew er enkemand. Ved bogens begyndelse dør hans bror, og majoren bliver trods voldsom interesse fra landsbyens ældre damer en ensom mand. I sin ensomhed finder han sammen med indehaversken af den lokale butik, Mrs. Ali. De har fælles interesser, men deres omgivelser har andre planer for, hvad de skal med deres liv. Således kommer en arvesag, et kostumebal og en begyndende Morten Korch-agtig udstykning af det lokale gods til at spille en rolle, samtidigt med at de hyppige kulturkollisioner påvirker ethvert af romanens forhold, hvad enten det drejer sig om muslimske traditioner kontra protestantiske eller engelsk kontra amerikansk kultur.

Herudover møder støder læseren på en særlig angelsaksisk humor, der betoner en speciel kriminalitet i form af plantetyveri, angiveligt et led i en kulturkrise forårsaget af decimalsystemets indførelse, og flere hentydninger til et ungt og naivt frembusende Amerika hvis fødselsår kun ligger 60 år før dronning Victorias regeringstid.

Ironi og sarkasme leveret virtuost af en sur, gammel mand.
Helen Simonson

Oversat af Kirsten A. Nielsen
432 sider
Politikens Forlag
Udgivet: 21.02.2012