Hvis man trænger til en opkvikker med både spænding, gys, magi, skurke og helte, så er muligheden her, og samtidigt kan man opleve ens læsehastighed accelerere vildt, fordi man simpelthen er nødt til at se, om hovedpersonerne slipper fra den overhængende fare.

Theodor Moody er en sur, gammel mand, og ved første øjekast minder han en del om ‘En mand der hedder Ove’. Theodor slås med de første tegn på demens og kan blive slemt aggressiv. Ved romanens begyndelse er han kommet til skade og skal opholde sig på et plejecenter, til han er frisk igen. Hans søn og svigerdatter vil gerne have ham flyttet til et plejehjem, så han ikke skaber pinlige episoder ude i byen. Theodor er ikke enig.

Yuki gør rent på plejecenteret. Hun er gift med en voldelig, kontrollerende psykopat – af den slags som man også møder i filmen ‘I seng med fjenden’ med Julia Roberts, og i ‘The Kindness of Strangers’ (overbevisende spillet af Esben Smed i sidstnævnte film). Parret har en søn, og Yuki er ved at spare sammen til, at hun kan stikke af med sin søn. Indtil videre har faren holdt sine voldelige tilbøjeligheder skjult for drengen, men barnet er alligevel begyndt at opfatte, at noget er galt.

Theodor viser sig at have telekinesiske evner, så han kan få ting til at bevæge sig uden at røre ved dem. Han har ikke meget styr på kraften, men har bemærket, at den dukker op, når han bliver meget vred. Ved et tilfælde opdager Yuki hans mærkelige evne, og da Theodor har held til at redde Yukis søn fra nogle bøller, bliver de alle tre, Yuki, Theodor og Yukis søn, meget gode venner, og det bliver nødvendigt med en god ven, da Yukis mand opdager, at Yuki har en hemmelighed.

Den psykiske og fysiske terror som Yuki møder i sit ægteskab virker realistisk og i overensstemmelse med masser af beskrivelser af voldelige parforhold i nyere danske udgivelser, Fanden og hans pumpestok, Gid du var død, Linedans og uhyggeligt mange flere.

Her er det fiction, vores helte har nogle ressourcer, men man føler stærkt for Yuki og hendes forsøg på at undslippe et katastrofalt forhold. Theodor Moodys bratte opvågning har lidt af det hele sammenfattet i en god, hektisk læseoplevelse.

Theodor Moodys bratte opvågning

Per Jacobsen

372 sider

HumbleBooks

Udgivet: 2023

Birte Strandby