Tiende og sidste bind om Afdeling Q, makkerparret Mørck/Assad og alle de andre, incl. Hardy nu med exoskelet.

Carl Mørck der ellers er lidt af et scoop som opdager, har været naiv i andre sammenhænge og er nu blevet anholdt og varetægtsfængslet med alvorlige anklager mod sig. Han bliver placeret i Vestre Fængsel. Her har han selv indsat flere dømte kriminelle, og hans sikkerhed er mildest talt ikke god. Alligevel bliver han ikke hverken flyttet eller isoleret. Inden for ganske kort tid er han udsat for to attentater. Det første afværger han selv, og anden gang dukker hjælpen op fra uventet side.

At Carl Mørck er udsat, ved man også uden for fængslet. Hans modstandere udlover en dusør, og den forsvarsadvokat der melder sig hos Mørck, bliver dræbt af en flugtbilist ganske kort efter mødet med Mørck.

Gamle kolleger svigter og negligerer, men der er også andre der tager kampen op på Mørcks vegne. Assad, Rose og Mona og flere går ind i sagen. De inddrager endda tabloidavisen ‘Gossip’ og dennes totalt skruppelløse redaktør for at få gjort opmærksom på sagen og Carl Mørcks skæbne.

Vi følger Mørck og flere af hans gamle kolleger, og vi følger Eddie, en tysk kollega der har rodet sig ud i noget snavs samt Malthe der er kriminel, fordi det viste sig at være den mest indlysende løbebane, og nu har han oven i købet en tungtvejende grund til at fortsætte med kriminalitet.

Plottet er som altid godt, og tempoet er højere end i flere af de andre bøger i serien. Skrivningen kan have foregået lidt hurtigt, ikke alt virker lige gennemarbejdet, men det tilgiver man gerne, fordi der er så mange raffinerede detaljer, og fordi Afdeling Q og omegn er beboet af rigtige mennesker. 

Der er en del referencer til de øvrige bind – og også en nødvendig hjælpende hånd fra et tidligere offer. Generelt må det være en fordel at læse alle ti bind i rap, hvis man skal have maksimalt udbytte af referencerne, men med den gode spænding kan det alligevel lade sig gøre at læse denne sidste bog, selv om man ikke har styr på alle referencer.

Syv m2 med lås

Jussi Adler-Olsen

541 sider

Politikens Forlag

Udgivet: 2023

Birte Strandby