Her er en lille, nem bog af den slags, der pynter på kaffebordet. Og indholdet svarer til emballagen: Let og pænt. Den er inddelt i tre dele, først hvad er stress, og hvordan opdager man det? Dernæst hvad man kan gøre, og i sidste del anbefales måder at leve videre uden igen at falde i stress-hullet.

Bogen er overskueligt opbygget med praktiske lister over eksempelvis, hvad der kan forårsage stress i forbindelse med privatlivet, herunder dødsfald, skilsmisse, økonomi, når børnene flytter hjemmefra og jul, hver hændelse vægtet på en liste fra 1 til 100, hvor 100 (ægtefælles dødsfald) er den mest stressudløsende faktor. Arbejdsmæssigt kan uklare grænser, stor arbejdsmængde, ringe indflydelse på egne opgaver og manglende opbakning resultere i stress.

Blandt afstressningsmetoderne anbefales især brug af sanserne med gåture, afspændingsmusik – at betragte sin sovende kat, hvis man skulle være så heldig at huse en sådan. Af mere stressfremkaldende elementer, som bør undgås, nævnes indkøbscentre, udsalg, sportskampe, storbyer!

Som nævnt er teksten overskuelig og afbrydes undervejs med laber layout, små historier fra andre stressede mennesker og god afsnitsinddeling, netop beregnet på at den meget stressede, der har vanskeligt ved at få overblik, kan komme igennem bogen uden større vanskeligheder.

Til gengæld kan man diskutere, om man ikke allerede har hørt om såvel symptomer som helbredelse i dagblade og andre medier. Det nye består hovedsageligt i den stort set systematiske gennemgang af forfatterens egen proces, og det er måske heller ikke så nyt. Men det er en fornuftig bog, og man kan ikke udelukke, at den kan hjælpe stressede mennesker videre.

Stress – Sådan kommer du videre

Forfatter: Dorte Ågård

148 sider

Forlag: Gyldendal

Udgivet 2008

Birte Strandby