Opmærksomhed, koncentration, overblik – det har vi alle brug for for at få hverdagen til at hænge sammen, men stress, angst og depressioner kan påvirke vores tankeprocesser negativt, og det kan være vanskeligt at komme tilbage på sporet.

Vågenhed, opmærksomhed, indlæring/hukommelse og styringsfunktioner udgør de fire lag i den kognitive pyramide, det vil sige vores samlede tænkning. Styringsfunktionerne omfatter arbejdshukommelse, planlægning og overblik, og det er blandt andet dem vi sælger ud af, når vi bliver påvirket af stress eller angst. Det er derfor, at stressramte kan finde selv ganske små opgaver uoverskuelige. Og måske er det tegn på begyndende stress, når man går i Brugsen for at købe tre ting – og glemmer alle tre på vejen.

Der er meget litteratur på området, og de fleste af bøgerne stiller krav til den trængte læser. Kun Stress – Sådan kommer du videre er helt tro mod sin læser. Den har korte tekster, stor overskuelighed og indbydende layout. Layoutet er også fint i Saml tankerne, der er skemaer og lister undervejs samt citater med stor skriftstørrelse. Det letter altsammen læsningen, men selve teksten er relativt tætpakket og kan virke skræmmende, hvis man i forvejen kæmper med koncentration og overblik.

Skemaer og lister fungerer til gengæld godt. Her kan man tage pulsen på sine kognitive funktioner og eksempelvis i sin planlægning tage hensyn til, om man lærer bedst først eller sidst på dagen og i rolige omgivelser, og om man er mest effektiv, når der er fem minutter til deadline, eller man skal have lange varsler til sine opgaver.

Et vigtigt værktøj til at udnytte tiden bedst muligt er (ta-daa!): kalenderen. Her kan man lægge sine opgaver, så rutinerne finder sted på tidspunkter, hvor man ikke er så åben for indlæring og de større udfordringer på tidspunkter, hvor man er klar til at tackle dem. Kalenderen er som bekendt ikke noget nyt vidundermiddel, men derfor kan det være ok at tage fat i den igen, hvis man har behov for nyt overblik over hverdagen.

Der er en del eksempler på mennesker der er blevet tromlet af deres eget liv, og der er flere værktøjer der kan hjælpe en på fode igen. Alt i alt er der intet nyt under solen, men Saml tankerne er en lille, praktisk værktøjskasse til at undgå eller reducere stress og pres i dagliglivet.

Saml tankerne

Sådan håndterer du kognitive vanskeligheder efter stress, angst og depression

Louise Meldgaard Bruurn

90 sider

Psykiatrifonden

Udgivet: 2020 (3. oplag)

Birte Strandby