Størst af Alt blev i 2016 kåret til årets svenske kriminalroman, hvilket ikke siger så lidt i et land, hvor krimigenren i efterhånden mange år har ligget højt hos læserne med masser af årlige udgivelser.

Romanen skiller sig da også ud fra mængden af mere konventionelle krimier, hvor et eller flere bestialske mord typisk skal opklares af en helt/antihelt ofte i skikkelse af ’ensom-ulv-kriminalbetjent-typen’ eller ’retfærdighedssøgende-idealist-journalist-typen’.

Størst af Alt foregår for det første 9 måneder efter, at selve ugerningen – et skoleskyderi – har fundet sted, og for det andet er bogens fortæller den formodede gerningskvinde bag massakren. Gennem teenagepigen Majas erindringer og betragtninger følger vi retssagen, hvor hendes skæbne skal afgøres, og samtidig får vi løbende serveret historien, der ligger forud for den tragiske begivenhed, hvor fire mennesker på meningsløs vis måtte lade livet.

Romanen bliver på den måde et psykologisk portræt af hovedpersonen, fortælleren Maja: en overklassepige, der bliver kærester med overklassedrengen, den eftertragtede rigmandssøn, Sebastian. Udadtil er de det perfekte par, der lever det perfekte luksusliv, men bag facaden er der i den grad ugler i mosen. Sebastian har mildt sagt et anstrengt forhold til sin far, der ydmyger og håner ham ved hver given lejlighed, hvilket til sidst kulminerer og får store konsekvenser for såvel far som søn.

På sidelinjen står Maja, der på én gang i stigende grad både længes ud af forholdet og vikles længere ind i det.

Som læsere får vi på intelligent vis indblik i, hvordan den populære pige går fra en generel følelse af fremmedgjorthed til at være decideret isoleret fra sin omverden. Og det er uhyggeligt at følge med i, hvor let og glidende det sker, hvordan de små ting, som ikke bliver sagt eller gjort, så nemt påvirker udfaldet i negativ retning.

Malin Persson Giolito har bestemt begået en læseværdig og spændende kriminalroman, der tegner et psykologisk portræt af en velstillet, privilegeret ung kvinde, der bag facaden gemmer på en distance, som forhindrer hende i at række ud og skabe dybe, meningsfulde bånd til de mennesker, hun har omkring sig.

Samtidig giver romanen et overbevisende billede af selve retssagen mod Maja og af de forskellige karakterer, der i øvrigt optræder i romanen. Ofte kommer krimier hurtigt til at benytte sig af stereotyper og karikaturer, men det er heldigvis ikke tilfældet i Størst af Alt. Stereotyperne optræder dog på ironisk vis som produkt at Majas tendens til fremmedgørelse – jo mere hun skaber stereotyper af menneskene omkring sig, jo større bliver hendes følelse af fremmedgjorthed.

Hvis man er på udkig efter en ny krimi at sætte øjnene i, er der altså masser af gode grunde til at anskaffe sig Størst af Alt, der trods sin originalitet i forhold til de mere konventionelle kriminalromaner, ikke går ned på hverken suspense eller page-turner-effekt.

Malin Persson Giolito

Størst af Alt

Oversat fra Svensk af Jesper Klint Kistorp

416 sider

Gyldendal

Udgivelsesdato: den 24. marts 2017

Tea Stræde Spile