Lea, Ea og Thea er med mor på telttur på Bornholm. Som på enhver mindeværdig telttur, så regner det, men heldigvis har mor et par historier på repertoiret. Denne handler om Hammershus og prinsessen i tårnet. Det vil sige Leonora Christine, og også lidt om Corfitz Ulfeldt og deres ophold på Hammershus og senere, som titlen angiver, Leonora Christines ophold i Blåtårn.

Efter besøget på Hammershus, går turen til København, hvor der skal shoppes. Desværre er færgen forsinket, og butikkerne lukkede, da de når frem. Men så rister de pølser, og mor fortæller resten af historien om opholdet i Blåtårn og Leonora Christines bog Mit Jammers Minde.

Næsten hveranden side har en helsides illustration, der henleder tanken på romantiske tegneserier med smukke kvinder/piger, som man dårligt kan kende fra side til side. En undtagelse herfra er de illustrationer, der vedrører Leonora Christine, der er nogenlunde i overensstemmelse med billeder fra 1650.

Ea er den positive og observerende jeg-fortæller, og storesøsteren Lea er den mopsede teenager, der vil hjem til Århus og inisterer på at gå med stilethæle på Hammershus.

Sproget er enkelt, men ikke specielt godt: Måske var hun misundelig på dengang, hendes far stadig levede. Der er mange gentagelser, især i forbindelse med Leonora Christines sysler i Blåtårn: Hun fandt på noget… Der er flere tilløb til humor, men de lykkes ikke helt, eksempelvis: Hun (mor) ville også synge, men det var for pinligt. Det historiske tema er interessant og de nutidige personer troværdige nok, til at man kommer igennem bogen og bogen kan måske give appetit på Mit Jammers Minde!

Prinsessen i tårnet
Forfatter: Elisabeth Gjerluff Nielsen
Illustreret af Jette Svane
48 sider
Politikens Forlag
Udgivet: 7.04.2009
Læs-let-bog i Astronautserien

Birte Strandby