‘Slægtens offer’ finder sted i 1094, og 13-årige Ragnhild er hovedperson. Hendes far er handelsmand og sejler en stor del af tiden. Hendes mor er en af de nye kristne, og hendes farmor sørger for at ofre til de gamle hedenske guder for en god ordens skyld.
Ragnhild kigger lidt forelsket efter Bjørn fra Bjørnemosegård, men af praktiske årsager og magthensyn sørger hendes far og farmor for at trolove hende med Sote fra Hvidkilde. Et parti der på enhver måde er passende, men det kalder på oprøret i Ragnhild, der føler dyb modvilje mod Sote, som er stor i munden og har en svag karakter. Faktisk er det forestående ægteskab hende så meget imod, at hun beder både den hedenske og den kristne gud om hjælp til at undgå det.

Det er interessant at følge, hvordan de mere praktiske af danskerne lader sig døbe og bliver kristne, samtidigt med at de holder tæt forbindelse med den hedenske tro.
Det er på den tid kong Knud helgenkåres, og bogen er loyal overfor den historiske periode. Dog kan man studse lidt over Ragnhilds oprør i en tid, hvor slægten og den kollektivistiske tankegang dominerede. Hun minder i opførsel og argumentation meget om en nutidig teenager, hvad der ikke er ganske overbevisende, men det gør bogen tilgængelig.

Fortællingen foregår i Svendborg og omegn, og man kunne næsten ønske for flere, at de havde været med på Josefine Ottesens guidede tur på udgivelsesdagen rundt til de steder, der har inspireret til romanen. Turen begyndte ved Sørup Sø, i romanen kaldet Frøssesø, og inspirationen bestod blandt andet i en sten ved kirken, et stort fallossymbol, der alene er forbundet med den hedenske tro. Samtidigt er Sørup Sø en af de (mange?) søer, hvor der ligger guld på bunden. En vogn med guld skulle være blevet ofret i søen for mere end 1000 år siden. Søen er 40 meter dyb, så guldet ligger der nok endnu.

Efter søen gik turen til gravhøjene ved Christiansminde, og intet kunne være mere oplagt end at den hedenske offerfest har fundet sted netop her. Meget passende tæt på en offersten. Lige så oplagt er det, at Gåsetorvet i Svendborg var markedsplads i 1094, og at der ved Sankt Nikolaj Kirke er fundet rester efter en begravelse dateret tidligere end kirken fra 1250. Et af de fundne skeletter fra denne tidlige begravelse kunne tilhøre romanens Sote.

Der er gang i de historiske romaner for børn: Senest på bogvægten.dk: ‘I Herrens navn’ om Valdemar Sejrs korstog til Estland og de blandede nutids-/fortidsfortællinger i ‘Kongens staldknægt’ om Christian den fjerde og Danmarks deltagelse i 30 års krigen samt ‘Prinsessen i tårnet’ om Leonora Christine.

Slægtens offer – Danerriget 1094-95

Josefine Ottesen
266 sider
Høst og Søn
Udgivet: 21.04.2009

Birte Strandby