Thea befinder sig på en slagmark, hun er faldet af hesten, forfølgerne kan hun ikke længere se, men de må være et sted i mørket.

Så ringer vækkeuret til en rigtig møgdag. Theas hest er kommet til skade og skal aflives. Forældrene er flinke nok, men altså adoptivforældre og ikke mere forstående end andre forældre, især er faren, Henrik, meget fraværende på grund af sit arbejde med opklaringen af et mystisk tyveri fra Rosenborg Slot. I skolen forurener rige, populære Lærke den venskabelige atmosfære med sine nedladende kommentarer om Theas hest og ridning. Kalle er den nye dreng i klassen. Hans mor er clairvoyant, og hans far er hypnotisør, måske er det derfor, han ikke er fordømmende overfor livagtige drømme, der ligefrem giver jord på fødderne og blå mærker.

Med Kalles hjælp finder Thea ud af, hvem hendes rigtige forældre er. De hedder Leonore og Christian, og Christians første hustru hedder tilfældigvis Kirsten Munk …

Mange ting er mystiske. Hvorfor kalder hendes formodede far hende for Thyra? Og hvem har stjålet saddel og smykker fra Rosenborg? Er Kalle ved at falde for Lærke?

Gennem et forrygende, velskrevet drøn af en børne/ungdomsbog får vi hjælp til opklaringen af gåden, et lille indblik i 30 års krigen og feltmarskal Tillys ødelæggende angreb på danskerne i 1626 samt adgang til tankerne hos en surmulende teenager med identitetsproblemer. Ikke så lidt af en enkelt roman og smukt komponeret, så eventyr og realisme finder sammen i tilgængelig sandsynlighed, omend portrættet af Christian den fjerde er mere idealiseret end det, historien sædvanligvis fremstiller, men ikke mindre underholdende.

Kongens Staldknægt
Forfatter: Trine Appel
Illustrationer: Per Jørgensen
328 sider
Politikens Forlag
Udgivet: 16-04-2009

Birte Strandby