Med biografien ”Skyggezone” får vi får endelig en biografi om verdens første kvindelige seismolog: Den danske Inge Lehmann. Bogens forfatter er Hanne Strager, der er er cand. scient i biologi, forfatter og foredragsholder. Hun har tidligere skrevet den anmelderroste bog “Et beskedent Geni”, der handler om Darwins liv og opdagelse af det, vi betegner som evolutionsteorien. 

Det er kærkomment at Hanne Strager vælger at skrive en biografi om en af Danmarks vel nok mest oversete videnskabskvinder. Det er først inden for de seneste år at vi langsomt er begyndt at høre om Inge Lehmann. Jeg stiftede første gang bekendtskab med hende for cirka seks år siden, da DR viste serien ”Store danske videnskabsfolk” med musiker og forsker Johan Olsen som vært. I 2021 fik hun sin egen skønlitterære fortælling i ”Den inderste kerne”. Det var forfatteren Lotte Kaa Andersen, der portrætterede verdens første kvindelige seismolog i den biografiske roman ”Den inderste kerne”. Bogen byggede på en imponerende mængde research, præcis som denne biografi gør.

”Skyggezone” er en kronologisk skildring af Inge Lehmanns liv fra fødsel til død. Biografien skildrer både hendes faglige virke og privatlivet. Hanne Strager har til det gjort brug af en imponerende mængde kilder! Hun har haft adgang til en lang række breve, dokumenter og videnskabelige artikler fra Rigsarkivet. Derudover har hun fået lov at låne personlige breve og efterladte papirer fra familien og talt med dem. Bogens sidste kapitel hedder ”Tak” og omfatter en grundig gennemgang af alle de personer og institutioner, der beredvilligt har medvirket. 

Læseren kan se frem til en fascinerende fortælling om en kvinde, der vokser op og kaster sig over matematikken. Fra første færd var Inge en ener! Hun blev født i 1888 ind i en kendt akademisk familie, hvor faren var professor. Inge og hendes søster Harriet blev indmeldt i den nye og progressive Hanna Adlers fællesskole. Her gik kønnene sammen. Skolelederen Hanna Adler var uddannet i fysik fra Københavns Universitet, hvorfor eleverne også fik forskellig undervisning i naturvidenskab. 

Inge Lehmann havde et særligt intellekt, som blev set og anerkendt i skolen og af forældrene. Men hendes foretrukne studievalg – matematik – kunne hendes far imidlertid ikke støtte, da han betragtede hendes køn som en stopklods. Samtidig kæmpede hun som ung og i de yngre voksenår med en sårbarhed, der spændte ben for hende. Hele livet igennem var hun genert. 

Det var et brændende ønske at forfølge de akademiske ambitioner. I 1910 kom den unge Inge til Cambridge for at studere. Men hendes iver for at tage den matematiske Tripos-eksamen, på under den halve tid, endte skæbnesvangert. Presset gik ud over Inges skrøbelige helbred, hun måtte opgive og vende hjem.

Hjemme i København fik Inge Lehmann ansættelse på et forsikringsselskab for en tid. Derpå studerede hun på Københavns Universitets Matematisk-Naturvidenskabelige Fakultet. Hun blev ansat som undervisningsassistent og fik foden indenfor på universitetet. I 1928 havde hun held med at få ansættelse på det nyoprettede Geodætisk Institut, som blev ledet af Niels Erik Nørlund. Forinden har hun virket som Nørlunds assistent på Gradmålingen. 

Bogen beskriver hvordan de to først havde et tæt og fortroligt forhold. Men noget skete. Professor Nørlund var årsag til at årene på Geodætisk Institut langt fra blev gode. Da Inge Lehmann blev forbigået i forbindelse med udnævnelsen af et professorat, skuffes hun alvorligt. Det var uden for de danske videnskabelige kredse, at Inge Lehmann måtte finde støtte, gode venskaber og faglig anerkendelse. 

Hanne Strager tegner et portræt af en bemærkelsesværdig kvinde, der med udnævnelsen til Magisterkonferens i 1928 blev verdens første kvindelige seismolog. I den lille danske andedam spænder hendes køn ben for faglig anerkendelse. Det til trods at hun er myreflittig og exceptionelt velbegavet. Blandt hendes usædvanlige talenter er et helt særligt øje for at aflæse seismogrammer. Det medvirker til at hun i 1936 gør opdagelsen om, at der inde i jordens flydende kerne ligger endnu en kerne, en fast. Det betyder, at Jorden er tredelt og ikke todelt, som man tidligere mente. Inge Lehmann skrev en artikel om sin tese og kaldt den for P’. Ét bogstav og ét tegn. 

Skuffet over forholdene på Geodætisk Institut valgte Inge Lehmann at gå på pension straks det var muligt. I stedet søgte hun nye græsgange. Den amerikanske professor Ewing headhuntede hende til at forske på Lamont Geological Observatory. Her fik hun en fantastisk tid både fagligt og rent menneskeligt. 

I de sidste år kom den faglige anerkendelse for fuld blus. Hun blev velsignet med en perlerække af hæder og ære. Men Danmark var sen til at hejse flaget for sin fabelagtige forsker. 

Biografien er tydeligvis skrevet med stor omhu og sans for detaljen. Forfatteren skriver ikke blot om Inge Lehmanns liv og virke. Hun giver også læseren en god indsigt i seismologien, så det er lettere at forstå Inge Lehmanns arbejde og forskning. Bogen kan også læses som et interessant tidsportræt. Samfundet var mandsdomineret, men kvinderne stod på spring med stemmeret, job og uddannelse. I det akademiske miljø, havde kvinder ikke megen anseelse, men de brændte for at bevise deres værd. 

Det er svært at læse ”Skyggezone” uden at blive rørt over Inge Lehmanns liv. Hun gik så grueligt meget igennem, som en anden grim ælling, før hun i en sen alder fik anerkendelse. Hanne Strager har en flydende pen og krydrer bogen med sort-hvide fotos fra Inge Lehmanns lange liv. Der er på alle måder tale om en gribende læseoplevelse, men personen Inge Lehmann leverer også fantastisk godt stof! 

Skyggezone

En biografi om Inge Lehmann, kvinden, der opdagede jordens inderste kerne

Forfatter: Hanne Strager

Forlag: Gyldendal 

320 sider. Paperback

Udgivelsesdato: Den 29. 4. 2022 

Anmelder: Nønne Lønne Votborg

BONUSINFO: 

Hør et interview med forfatter Hanne Strager, hvor hun fortæller om bogen og om Inge Lehmann.

Har du fået lyst at vide mere om Inge Lehmann, så se udsendelsen om hendes liv og virke på DR.dk.

Den Inderste kerne” af Lotte Kaa Andersen er tidligere anmeldt her på Bogvægten og kan også varmt anbefales.

Forlaget Gutkind lavede en fin tidslinje, der viser alle de vigtigste begivenheder i Inge Lehmanns liv i forbindelse med udgivelsen af ”Den inderste kerne”: https://gutkind.dk/a/inge-lehmann/