Kirurgen Marie Louise Malmstrøm skildrer i bogen ”Is i maven!” hverdagslivet og lægelivet på Grønland, da hun sammen med sin familie er udsendt som læge. Bogen har således undertitlen ”156 dage som kirurg i Nuuk”, men læseren kan se frem til oplevelser og beskrivelser fra hele Grønland i denne dagbogsskildring. 

Der er langt om længe ved at komme mere fokus på Grønland. Forståelsen for landet vokser gradvist. DR udgiver tv-udsendelser og radioprogrammer der skildrer Grønland både nu og historisk. Med Marie Louise Malmstrøms bog kan danske og grønlandske læsere få et indblik i, hvordan hun oplever det at komme fra det trygge Danmark og til Grønland for at bo og arbejde på hospitalet i Nuuk. 

Bogen er skrevet i to parallelle ens spor på henholdsvis dansk og grønlandsk. Oversættelsen fra dansk til grønlandsk er foretaget af Paornánguaq Helene Kleist. 

”156 dage som kirurg i Nuuk” er forfattet som en dagbog med små korte fortællinger fra udvalgte dage, under Marie Louise Malmstrøms ansættelse overlæge på kirurgisk afdeling på Dronning Ingrids Hospital. Hun deler både oplevelser fra hospitalslivet i Nuuk og fra sit hverdagsliv. Som læge får hun enkelte gange også til opgave at tage ud på opgaver rundt omkring i andre dele af det grønlandske sundhedsvæsen. 

I sine nedslag skriver Marie Louise Malmstrøm poetisk og tænksomt. Læseren bemærker fra første færd at der er tale om dagbogfortegnelser, der også tjener til refleksion og eftertanke hos forfatteren selv. Hun oplever nemlig mange ting i det grønlandske sundhedsvæsen, som gør stort og dybt indtryk. Først og fremmest kommer patienterne langt senere til læge end i Danmark. Derfor er der tale om alvorligere fund.  Hun ser ting i Grønland, som hun aldrig har set før, fordi patienterne søger hjælp så sent. Som læge overraskes hun gang på gang over, hvor mange symptomer og smerter patienten har bidt i sig. 

Grønland er kontrasternes land. Det er uhyre smuk natur og et ubarmhjertigt vejr, der i bogstavelig forstand, kan tage livet af et menneske. Afstandene er store. Marie Louise Malmstrøm oplever igen og igen, at menneskene er underlagt logistik og vejrmæssige forhold, når helbredet svigter. Syge mennesker må vente længe for at komme frem til den rette hjælp. Hvis de da når frem i live. 

Undervejs i bogen stopper Marie Louise Malmstrøm også op og reflekterer over emnet Grønlands selvstændighed, ligesom hun generelt forholder sig til de sociale og sundhedsmæssige forhold i landet. Selvmord og overgreb er fx noget alle kender til i Grønland. Alkoholisme og vold er også velkendte begreber på en hel anden vis end i Danmark. 

Læseren fornemmer at opholdet er fagligt krævende, men også båret af et særligt bånd og fællesskab på hospitalet. Der er en utrolig venlighed og åbenhed blandt medarbejderne – både på jobbet og privat. 

Marie Louise Malmstrøm fokuserer i bogen på sine egne oplevelser som kirurg og perifert på det private. Som læser savner jeg at få indblik i, hvordan børn og mand oplever det at flytte til Grønland. Men det forstyrrer ikke min oplevelse af bogen. 

At læse ”Is i maven!” er en spændende og fascinerende læseoplevelse. Som nævnt udtrykker Marie Louise Malmstrøm sig kortfattet, dybsindigt og indimellem næsten lyrisk. I min optik ville nogle enkelte sort-hvid foto understøtte beretningen. Bogen kan varmt anbefales til alle, der ønsker at få et bedre indblik i Grønland. Dagbogsskildringerne er både letlæste og lærerige! 

Is i maven!

156 dage som kirurg i Nuuk

Grønlandsk titel: Inuit nunaanni aalajangeriataallaqqinneq! : nuummi ulluni 156-ini pilattaasartuuneq

Forfatter: Marie Louise Malmstrøm

Oversættelse til Grønlandsk: Paornánguaq Helene Kleist

Forlag: Frydenlund

175 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: Den 30. 3. 2022 

Anmelder: Nønne Lønne Votborg