Indeholder blandt andet knap tyve opskrifter til mad, der kan tilberedes over bål. Umiddelbart virker opskrifterne tilgængelige og lette at følge, og det er beroligende, at der for eksempel under Varmerøget laks på salatbund er en bemærkning om, at hvis man fastgør laksen til planken med søm, så skal disse være blanke, idet galvaniserede søm udvikler gifte ved opvarmning. Så er der styr på det hele.

I øvrigt tager lakserøgningen, som er den mest tidskrævende af retterne, ca. tre timer, og det er en god ide at læse opskrifterne igennem i god tid før måltidet forventes at finde sted, så man ikke bliver overrasket over et ’Kan evt. forberedes dagen før…’

Der også opskrift på bålpizzaer, og en muligvis meget udtømmende materialeliste.

Bogen er overskuelig, der er mange billeder og den er nydeligt layoutet.

I den første halvdel af bogen finder man også et kapitel om dannelse, intelligens og ansvar. Her er ikke nogen nye landevindinger, men måske blot endnu en relevant understregning af vigtigheden af at inddrage børnene og af den hverdagspædagogik, de fleste forældre er blevet underholdt med siden ungerne begyndte i børnehaven.

Afsnittet ’Et eventyr’ skal bruges som optakt til samværet omkring bålet. Det handler om Erik den Røde, der efter nogle drabelige slag møder en handelsmand, der kan levere krydderier i bytte for fåreskind, og således ender vi igen ved bålmaden.

Der er afsnit om sikkerhed, optænding og brug af naturens egne ingredienser. Generelt en fornuftig og anvendelig bog, der dog ikke skiller sig væsentligt ud fra andre lignende.

John Wendelbo-Andreasen

82 sider

mellemgaard

Udgivet: 25.05.2012

Lille, appetitlig guide til bålmad og bålkultur.