Skyggernes kniv er anden del af Philip Pullmans fantasy trilogi ‘Det gyldne kompas’. I den møder vi 12-årige Will. Han bor med sin mor der har psykiske problemer. Hans far er forsvundet for flere år siden på en ekspedition til Alaska, men to mænd trænger ind i familiens hus for at presse Wills mor til at fortælle, hvor han er. Hun bryder grædende sammen, og da de dukker op igen, går Will til angreb. Den ene af mændene bliver dræbt, Will stikker af og lander ved et tilfælde i en parallelverden. 

Her møder han Lyra og hendes daimon. Lyra bor også i Oxford, men det er tydeligvis et andet Oxford, end det Will kender. Lyra er blevet slemt svigtet af sin mor, og tilsyneladende glemt af sine venner, men alene leder hun efter det mystiske støv, som alle frygter. Will finder et spor efter sin far, og Lyra opsøger en forsker, der arbejder med mørkt stof, som måske er det farlige støv.

Mens Will og Lyra søger at løse hver deres gåde, følger vi også Lyras magtfulde og kyniske mor og hendes usympatiske kumpaner. Det er en sort og uhyggelig verden, men de to unge fortsætter ufortrødent deres jagt.

Illustrationerne er som fortællingen mørke og dramatiske. En scene hvor Lyras mor torturerer en ung heks er særligt afskrækkende, og illustrationerne får i høj grad trukket det uhyggelige frem, så gruen træder ud af albummet og udløser kuldegysninger hos læseren.

Til gengæld er der også lidt forsonende humor, når alle mennesker på gaderne går rundt med hver sin iPhone, og Lyra har sit alethiometer, der er magisk og overraskende kan lidt mere end iPhonen. For eksempel fortæller det Lyra, at Wills mor er syg og bliver passet af en ældre dame.

Lyras verden er spændende og uhyggelig, og hendes afstand til menneskeverdenen er endnu længere end Harry Potters afstand til mugglernes verden. Her er næsten ingen almindelighed at læne sig op ad. Skyggernes kniv er foruroligende fri for normer og faste rammer. Det pirrer nysgerrigheden, men det er ikke helt behageligt.

Skyggernes kniv 1

Tekst: Stéphane Melchior

Tegninger: Thomas Gilbert

Oversat af Hanna Lützen

Efter Philip Pullmans roman

90 sider

Cobolt

Udgivet: 2020

Birte Strandby