Og fra en international mester i disciplinerne ironi, sarkasme og satire kommer denne enestående, underholdende fortolkning af den amerikanske præsident, fra før han blev præsident.

Udover de fængslende striber – genkendelige for læsere af dagbladet Information – tilbydes også Trumps særligt udvalgte kvalitetsskældsord der om anvendt korrekt kan skabe vindere ud af enhver taber: hjernedød, tredjerangs, fejlbehæftet, talentløs, indlæggelsesklar …

Ellers er det bare at boltre sig i ondskabsfuldheder der med uhyggelig præcision spidder en af årsagerne til den vestlige verdens bekymring. Faktisk er de så ondskabsfulde, at Trump klagede over de første allerede i 1987. Selv betragter satirikeren Trudeau sig som en heldig mand efter at have fundet materialet Trump.

Duke der er gammel kending for Doonesbury-læsere har en hovedrolle i striberne som håndlanger for Trump. Eksempelvis leger han mafia for at fjerne restaurantsejere fra deres ejendom, så Trump kan udlægge området til p-pladser for limousiner.

I striberne fra 1999-2000 stiller Duke i øvrigt selv op som præsidentkandidat, da han finder ud af, at Trump opstiller. Trumps kandidatur er ingen overraskelse, og som Dukes assistent, Honey, siger:

Det har været undervejs længe – Reagan brød uvidenhedsbarrieren, Bush tilintetgjorde ethvert behov for visioner, Gingrich ignorerede kravet om høflighed, Clinton eliminerede anstændighed, og Ventura afskaffede værdighed.

Duke er en skinhellig, kvindefjendsk, bøssehadende, nationalistisk brunskjorte, og det er ikke nok til at distancere ham fra kandidatfeltet, så i egen optik er hans eneste chance for et præsidentkandidatur en supermodel som ‘første-bimbo’, og her er Trump som bekendt konkurrencedygtig.

Bogens sidste striber (2016) omfatter ret præcise gengivelser af Trumps valgtaler, og her er der mulighed for at lære at bruge ordforrådet på nye måder. Det er spørgsmålet, om det kan anbefales. Med mindre naturligvis man vil være præsident.

Enorm!

30 års Doonesbury om Trump

J. B. Trudeau

Tegneserie

Oversat af Oe Steen Hansen

112 sider

Cobolt

Udgivet: April 2017

Birte Strandby